Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a declarat, joi, în cadrul unei dezbateri despre independenţa Justiţiei, că va propune tuturor partidelor care vor compune viitorul Parlament ca, împreună cu Consiliul Superior al Magistraturii şi cu asociaţiile magistraţilor, să se formeze un grup de lucru şi să gândească la soluţiile mai puţin politice, care să redea încrederea în Justiţie şi independenţa reală în raport cu factorul politic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tăriceanu a afirmat în cadrul conferinţei naţionale ”Independenţa Justiţiei şi relaţiile cu Parlamentul şi Guvernul – factor decisiv în funcţionarea statului de drept”, care s-a desfăşurat la Parlament, că de aproape doi ani pledează public pentru soluţionarea problemelor pe care le consideră grave în Justiţie, adăugând că va continua să facă acest lucru şi după alegeri. 

”Acum, cu puţine zile înaintea începerii campaniei electorale, nu cred că sunt întrunite condiţiile ideale pentru o cooperare reală, eficientă, între cei care au datoria să ne aducă normalitatea în Justiţia românească (...) Cred că, după alegeri, un Parlament cu o legitimitate proaspătă, ar trebui, împreună cu dumneavoastră, să abordeze aceste chestiuni şi să încerce să le găsească rezolvarea optimă”, a spus Tăriceanu. 

El a precizat că propune tuturor partidelor care vor compune viitorul Parlament ca, împreună cu Consiliul Superior al Magistraturii şi cu asociaţiile magistraţilor, să se formeze un grup de lucru şi să gândească la soluţiile mai puţin politice, care să redea încrederea în Justiţie, soluţii viabile, bazate şi pe experienţa din alte ţări şi pe experienţa noastră recentă.

Potrivit lui Tăriceanu, este important să se refacă percepţia şi încrederea în Justiţie şi să i se redea independenţa reală în raport cu factorul politic şi cu alte instituţii ale statului.

”Eu apreciez că centrul de greutate al expertizei juridice se găseşte la dumneavoastră şi nu în Parlament, deci la corpul magistraţilor, bazat pe experienţa profesională pe care o aveţi”, a mai afirmat Tăriceanu. 

Preşedintele Senatului a menţionat că ultimii ani au fost marcaţi de „acţiuni aflate la limita Constituţiei”.

”Mie, de fapt, lucrul acesta îmi sună că, de fapt, ele erau în afara Constituţiei şi sigur că acest lucru a dus la dezechilibre importante între puterile statului, caracterizate fie de confruntări verbale, fie de conflicte interinstituţionale neavenite care evident că au consumat şi timp şi au blocat funcţionarea normală a unor instituţii care, în loc să se dedice scopului pentru care sunt create, au trebuit să se ocupe cu totul şi cu totul de alte probleme, de fapt de probleme false”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu.

Potrivit preşedintelui Senatului, a venit timpul ”să punem capăt acestor practici nocive, să le înlocuim cu un dialog constructiv şi cu cooperarea directă la nivel interinstituţional”.

Tăriceanu a ţinut să spună că, ”la un moment dat, actualul procuror şef de la DNA - nu era încă procuror şef la DNA - a fost invitat la Parlament pentru o discuţie, pentru o dezbatere şi a refuzat acest lucru”.

”Eu apreciez ideea în sine de independenţă a Justiţiei, dar independenţa Justiţiei nu înseamnă refuzul unui dialog şi al unei cooperări interinstituţionale. Din păcate, oameni cu pregătire sumară înţeleg lucrurile într-o manieră cu totul şi cu totul deformată, dacă nu cumva goana după imagine îi face să acţioneze după cum vedem în ultima perioadă”, a adăugat Tăriceanu. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.