Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu vrea ca preşedintele Klaus Iohannis să vină în Parlament pentru a prezenta dovezile sau informaţiile care au stat la baza acuzaţiilor privind existenţa unei înţelegeri între PSD şi autorităţile de la Budapesta cu privire la Ardeal. De asemenea, Tăriceanu vrea şi audierea în comisiile de specialitate a conducerilor SRI şi SIE şi a miniştrilor Afacerilor Externe, Apărării şi Afacerilor interne.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am decis ca, împreună cu colegii mei senatori ALDE Mihai Ruse, Ion Hadârcă şi Ioan Simionca, luând act cu îngrijorare de afirmaţiile Preşedintelui României cu privire la o posibilă înţelegere dintre un partid parlamentar din România şi o putere străină pentru înstrăinarea unei părţi importante din teritoriul României, să înaintăm o solicitare oficială Biroului Permanent al Senatului pentru demararea procedurilor necesare care să permită audierea în comisiile de specialitate a conducerilor SRI şi SIE, şi a miniştrilor afacerilor externe, apărării şi afacerilor interne. De asemenea, solicităm demararea procedurilor pentru invitarea în faţa Parlamentului a Preşedintelui României pentru a prezenta dovezile sau informaţiile care au stat la baza acestei acuzaţii şi măsurile pe care le-a luat pentru eliminarea pericolului pe care l-a semnalat”, a scris Tăriceanu pe Facebook.

El afirmă că va discuta luni cu parlamentarii PSD şi Pro România pentru a susţine această solicitare.

În solicitarea adresată Biroului Permanent, senatorii ALDE cer:

  1. Audierea conducerii celor două servicii de informaţii naţionale, Serviciul de Informaţii Externe şi Serviciul Român de Informaţii, în cadrul comisiilor de control şi supraveghere ale serviciilor de informaţii, cu scopul de a afla care au fost informaţiile şi dovezile pe care acestea le-au înaintat către Preşedintele României sau Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, informaţii şi dovezi care puteau sta la baza acestei acuzaţii grave făcută de Preşedintele României.
  2. Audierea în comisiile reunite de politică externă a Ministrului Afacerilor Externe pentru a afla dacă informaţii şi documente furnizate de acest minister Preşedintelui României au stat la baza acestei grave acuzaţii.
  3. Audierea în comisiile reunite de apărare şi ordine publică a Ministrului Apărării Naţionale pentru a afla care sunt măsurile imediate pe care ministerul le-a luat în vederea contracarării pericolului identificat de Preşedintele României. ”Ne referim aici la ridicarea gradului de alertare şi mobilizare a forţelor armate şi aplicarea planului de mobilizare a economiei şi populaţiei. De asemenea, ţinând cont de faptul că MApN are în componenţă Direcţia de Informaţii Militare este necesar să ne precizeze dacă au furnizat Preşedintelui României sau CSAT informaţii care pot sta la baza acuzaţiilor grave făcute de Preşedintele României”, explică cei patru senatori.
  4. Audierea în cadrul comisiilor reunite de apărare şi ordine publică a Ministrului Afacerilor Interne pentru a afla măsurile luate de structurile din subordinea ministerului pentru contracatarea pericolului semnalat de Preşedintele României.
  5. Invitarea în faţa plenului reunit al Parlamentului a Preşedintelui României pentru a prezenta dovezile sau informaţiile care au stat la baza acestei acuzaţii şi măsurile pe care Preşedintele României le-a luat pentru eliminarea pericolului pe care l-a semnalat.

PSD a cerut Serviciului Român de Informaţii să „ia atitudine” şi să precizeze dacă există informaţii cu privire la un „aşa-zis troc” între PSD şi Ungaria privind Ţinutul Secuiesc, după afirmaţiile publice ale preşedintelui Klaus Iohannis pe acest subiect.. „Preşedintele a acuzat PSD de înţelegeri oculte cu Ungaria pentru autonomia Ţinutului Secuiesc. Fără nicio probă, fără nicio dovadă, fără niciun argument. Este pur şi simplu o minciună majoră, gravissimă, impardonabilă. Europeanul Iohannis a murit. Ieşirea sa publică, de un naţionalism primitiv, retrograd şi mincinos îl descalifică pe domnul Iohannis ca lider credibil în Uniunea Europeană a anului 2020”, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al PSD Lucian Romaşcanu.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că este incredibil ce se întâmplă în Parlament, acuzând PSD că a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaţilor o lege care acordă o autonomie largă Ţinutului Secuiesc. Preşedintele a susţinut că, în timp ce autorităţile se luptă cu pandemia, PSD se luptă în birourile din Parlament să dea Ardealul ungurilor. El l-a salutat în limba maghiară pe liderul PSD Marcel Ciolacu, întrebându-l ce i-a promis Viktor Orban în schimbul acestei înţelegeri. Preşedintele a mai afirmat că această situaţie este un argument în favoarea dorinţei sale de a se ajunge la alegeri anticipate, pentru că acum în Parlament este o majoritate PSD-istă toxică.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.