Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a elogiat Armata română din Primul Război Mondial, cu ocazia discursului susţin la comemorarea Centenarului Bătăliei de la Mărăşeşti, afirmând că ostaşii au săvârşit acte de eroism, reprezentând "pilde înălţătoare de bărbăţie", care vor fi amintite de generaţiile următoare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Ostaşii români, în campania din 1917, au săvârşit acte măreţe de eroism individual şi colectiv, care au constituit pilde înălţătoare de bărbăţie, curaj şi patriotism cu care se vor mândri ostaşii români din al doilea Război Mondial, ne mândrim şi noi astăzi", a spus el.

Tăriceanu a prezentat o istorie a luptei de la Mărăşeşti, arătând planul german de a prinde armatele române şi ruse într-un "cleşte" în zona Mărăşeşti. "Aşa cum a fost el descris de scriitorii vremii, strategia se compunea din două braţe ale unui cleşte uriaş, care, mişcându-se convergent, unul de-a lungul Siretului, unul de-a lungului Trotuşului, trebuiau să se întâlnească la Adjud, (...) închizând între ele Armata a II-a română şi Armata a IV-a rusă", a afirmat el.

Şeful ALDE a lăudat armata pentru modul în care a acţionat cu acea ocazie.

"Acum 100 de ani, puţin după răsăritul soarelui, la ora 6.30, pe neaşteptate,cel mai violent bombardament al inamicului s-a abătut asupra armatei române. Cu toate acestea, replica eroilor noştri, dublată de gândirea strategică a generalilor armatei române a fost pe măsura. Derutată, şi cu încrederea în succes spulberată, armata inamică se retrage descumpănită la lăsarea serii", a spus Tăriceanu.

"Împlinirea a 100 de ani de la faptele de eroism ale ostaşilor noştri în campania din 1917 constituie un prilej de reafirmare a întregii consideraţii pe care toţi o avem faţă de bravii noştri soldaţi care au purtat pe umerii lor destinul şi independenţa patriei noastre", a mai afirmat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.