Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a făcut luni unele clarificări referitoare la mesajul său postat pe Facebook, în care a spus că România nu este pregătită să preia preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Tăriceanu a explicat că administrativ, ţara noastră este pregătită, însă din punct de vedere politic, nu, atât timp cât lupta politică este dusă pe holuri, disputele sunt exportate la nivelul instituţiilor europene şi nu se renunţă la „sistemul de plângeri penale”. Precizările sunt venite după ce Liviu Dragnea i-a cerut explicaţii cu privire la afirmaţia despre incapacitatea României de a prelua preşedinţia Consiliului UE.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Eu m-am referit în mod clar, şi am văzut că şi premierul a înţeles, la faptul că România nu este pregătită din punct de vedere politic. Suntem tot timpul în scandaluri, reclamaţii. Eu mi-aş fi dorit ca în această perspectivă să ne pregătim, să existe un fel de armistiţiu, să renunţăm la acest sistem de plângeri penale pe care îl practică PNL cu spor, să ducem lupta politică în Parlament, nu pe holuri, să nu exportăm tot timpul aceste dispute la nivelul instituţiilor europene. Aceasta era ideea, pentru că pregătirea tehnică, administrativă, nu am îndoială, e făcută”, a declarat luni Tăriceanu, în Parlament.

Tăriceanu spunea săptămâna trecută, pe pagina sa de Facebook, că acordul pe justiţie propus de ALDE este un apel la responsabilitate şi reprezintă poate ultimul „tren” în ceea ce priveşte exercitarea cu succes a preşedinţiei României a Consiliului Uniunii Europene. Preşedintele ALDE a atras atenţia că România este ruptă în două de conflictele politice şi a admis că din cauza războiului politic intern, România nu este pregătită să preia preşedinţia Consiliului UE, iar liderii europeni nu vor fi înţelegători având în vedere că acest război există chiar în an electoral.

„Trebuie spus că în condiţiile războiului politic total din aceste luni, România nu este pregătită să preia preşedinţia Consiliului UE. Este un avertisment în al doisprezecelea ceas pe care îl adresez cu responsabilitate tuturor oamenilor politici, în special Preşedintelui României şi liderilor partidelor parlamentare din opoziţie. Cine crede că liderii europeni vor fi înţelegători când în an electoral, oamenii politici de la Bucureşti se vor război se înşeală. România deja pierde teren şi va avea enorm de pierdut dacă lucrurile nu se schimbă de urgenţă”, a scris atunci Tăriceanu pe pagina sa de Facebook.

Ulterior, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, că trebuie să primească de la Tăriceanu, un răspuns cu privire la această afirmaţie şi a subliniat că nu trebuie să se joace cu vorbele.

”Eu trebuie să primesc răspuns, şi o să-l primesc, nu eu personal, ci partidul la afirmaţia care se referă la incapacitatea României de a nu putea asigura preşedinţia Consiliului UE. Asta mi se pare o afirmaţie foarte serioasă şi, dacă există argumente, vreau să le discutăm. Dacă nu există, trebuie să nu mai folosim această expresie, pentru că nu există niciun motiv. Guvernul este pregătit. Camera Deputaţilor este pregătită. Instituţiie europene, secretarul general al Comisiei Europene a spus lucrul ăsta. (...) Cred că nu e bine să nu ne jucăm cu vorbe”, a afirmat Dragnea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.