Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceranu, susţine că DNA şi SRI au devenit o ”supra-putere ocultă şi iraţională” pe care o compară cu Securitatea şi critică faptul că procurorii îl cercetează într-un dosar în care sunt vizate fapte din 2008, menţionând că îşi ”pierde timpul cu avocaţi, procurori şi dosare, în loc să fiu prin ţară convingând electoratul să voteze ALDE”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Mulţi dintre voi nu veţi vota, pentru că v-aţi pierdut complet încrederea în politicieni şi în instituţii. Atitudinea voastră este încurajată, dacă nu chiar stârnită, de DNA şi de SRI, două agenţii ale statului despre care ar trebui să auzim rar, dar care şi-au fixat misiunea de a arunca o suspiciune generalizată asupra politicienilor şi de a eroda încrederea în partidele politice. DNA, cu ajutorul denunţului, ce nu a mai fost practicat la această scară din anii 1950, a reuşit să se substituie în bună măsură alegătorilor şi să decidă, prin abuzul puterii ce-i este conferită de lege, cine poate să stea în faţa cetăţenilor pentru a le cere încrederea şi cine trebuie privat de exerciţiul acestui drept constituţional. Mă întreb astăzi, încă o dată, cine anume stabileşte politica DNA şi SRI, cine decide, în interiorul acestor instituţii, care va fi următoarea victimă? Aceste agenţii au devenit o supra-putere, situându-se deasupra celor trei puteri constituţionale ale statului. O supra-putere ocultă şi iraţională ce trezeşte, în mintea generaţiilor mature, amintirea rolului pe care-l juca cândva partidul comunist şi braţul său înarmat, securitatea”, scrie Tăriceanu, într-o scrisoare deschisă adresată alegătorilor. 

Preşedintele Senatului subliniază că nu are niciun fel rezervă faţă de procurorii care, înarmaţi cu probe temeinice, luptă împotriva fenomenului corupţiei. ”Dimpotrivă, aceşti magistraţi se bucură de încrederea mea nelimitată”, spune liderul ALDE.

”Atunci când această acţiune în care se stabilesc acuzaţii adoptă logica loteriei, ea devine inacceptabilă. Acum, după mult amar de vreme, mi-a venit şi mie rândul. Aşteptăm cu nerăbdare momentul. Sunt convins că DNA şi-a făcut temele cu temeinicie. De ce? Pentru că, în ciuda faptului că legea îmi interzice să intru în detalii, pot să vă spun doar că sunt acuzat într-un dosar cu presupuse fapte din 2008. Asta e ceea ce numesc eu cercetare amănunţită. Bineînţeles că, momentul ales pentru acuzarea mea nu are nimic de a face cu alegerile din 5 iunie 2016. E o pură coincidenţă! Nu după 8 zile, nu după 8 săptămâni, nici după 8 luni, ci abia după 8 ani, conducerea DNA a hotărât într-un final să mă acuze. Evident că, în acest moment îmi pierd timpul cu avocaţi, procurori şi dosare, în loc să fiu prin ţară convingând electoratul să voteze şi să sprijine candidaţii ALDE”,  mai transmite Tăriceanu. 

El mai menţionează că, din punctul lui de vedere, majoritatea celor care lucrează  în DNA îşi exercită sarcinile cu onestitate şi în deplinătatea competenţelor lor.

”Dar în acelaşi timp observăm cu toţii că astăzi România este pe cale de a deveni o republică a procurorilor. Aceasta este normalitatea? Evident nu, iar această situaţie nu trebuie să mai continue”, mai transmite preşedintele Senatului.

DNA a dispus urmărirea penală în cazul preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, pentru infracţiunile de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului, în legătură cu declaraţiile date ca martor în dosarul retrocedării unei suprafeţe din Pădurea Snagov şi a fermei Băneasa, în care sunt trimişi în judecată Prinţul Paul, Remus Truică, Tal Silberstein şi Dan Andronic.

Într-un comunicat de presă transmis marţi, Direcţia Naţională Anticorupţie anunţă că procurorii Serviciului Teritorial Braşov au dispus începerea urmăririi penale faţă de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului.

Potrivit sursei citate, în ancheta privind retrocedarea presupus nelegală a unei suprafeţe din Pădurea Snagov şi a Fermei Băneasa s-a dispus citarea, pentru a fi audiat ca martor, a lui Călin Popescu Tăriceanu, în condiţiile în care existau indicii că el ar avea cunoştinţă despre activitatea infracţională a grupului trimis în judecată în acest dosar, prin prisma relaţiilor de afaceri sau de prietenie avute cu membrii acestui grup.

"Fiind audiat la data de 15 aprilie 2016, în depoziţia luată sub jurământ, acesta a făcut declaraţii necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esenţiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat şi nu a spus tot ce ştie în legătură cu împrejurări esenţiale, urmărind prin aceasta împiedicarea / îngreunarea cercetărilor şi a tragerii la răspundere penală a inculpaţilor cercetaţi în dosarul trimis în judecată", arată DNA.

Procurorii anticorupţie mai spun că Tăriceanu a menţionat în mod nereal că nu a avut cunoştinţă despre achiziţionarea drepturilor succesoarele ale lui Paul de România de către Tal Silberstein, Remus Truică şi alţii şi că nu a discutat cu Truică despre taxele notariale. De asemenea, acesta a mai declarat că nu are relaţii apropiate şi nu a păstrat legătura cu inculpaţii Dan Andronic şi Tal Silberstein, cu care s-a întâlnit doar sporadic, aflând din presă, ca urmare a comunicatelor DNA, despre acest dosar. Tăriceanu a precizat, de asemenea, că nu l-a prezentat/introdus pe Tal Silberstein altor politicieni din România. DNA mai spune că, totodată, Tăriceanu a precizat că nu a avut o relaţie apropiată cu inculpatul Marius Marcovici, ascunzând că are cunoştinţă despre relaţia acestuia cu Tal Silberstein.

În data de 18 mai, omul de afaceri Remus Truică, Prinţul Paul şi alte 20 de persoane, între care Tal Silberstein, Benjamin Steinmetz Agavi Moshe, Marius Marcovici şi jurnalistul Dan Andronic, au fost trimişi în judecată în dosarul retrocedării ilegale a fermei Băneasa şi a 47 de hectare din Pădurea Snagov.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.