Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat, miercuri, în discursul său de la şedinţa solemnă a Parlamentului care celebrează 100 de ani de la Marea Unire, că pe data de 1 Decembrie aniversăm nu doar un eveniment de mare ţinută patriotică, ci deopotrivă un act autentic de democraţie. El a mai spus că 1 Decembrie este şi ziua în care ar trebui să celebrăm democraţia reprezentativă şi pluralismul şi să recunoaştem rolul central al partidelor politice democratice în istoria noastră contemporană.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tăriceanu a spus în discursul său că textul rezoluţiunii de la Alba Iulia ar trebui să aibă pentru noi aceeaşi însemnătate civică pe care declaraţia de independenţă o are pentru americani.

“Dacă este să luăm în serios ceea ce s-a petrecut la Alba Iulia în 1918 ar trebui să aniversăm nu doar un eveniment de ţinută patriotică, ci deopotrivă un act autentic de democraţie, un manifest al democraţiei.  Textul rezoluţiunii ce ar putea avea pentru noi aceeaşi însemnătate civică pe care declaraţia de independenţă o are pentru americani, ori declaraţie drepturilor omului şi a cetăţeanului pentru francezi. Aşa cum s-au petrecut faptele, 1 Decembrie 1918 nu a fost un eveniment militar şi guvernamental, ci unul eminamente civic. Aceia dintre noi care au trăit zilele din decembrie 1989 pot înţelege ce se întâmplă atunci când societatea se ridică împotriva unui stat a cărei putere nu o mai recunoaşte ca fiind legitimă”, a declarat preşedintele Senatului.

Călin Popescu Tăriceanu consideră că 1 Decembrie este şi ziua în care ar trebui să celebrăm democraţia reprezentativă şi pluralismul.

“A sosit poate timpul să convenim că 1 Decembrie nu este numai ziua în care naţiunea s-a desăvârşit prin unirea tuturor românilor în cuprinsul aceluiaşi stat, 1 Decembrie este şi ziua în care ar trebui să celebrăm democraţia reprezentativă şi pluralismul în care s-ar cuveni să recunoaştem rolul central al partidelor politice democratice în istoria noastră contemporană, rol la fel de mare ca acela al Armatei ori al guvernelor. Pe această cale s-ar putea să înţelegem mai bine că patriotismul nu este doar un sentiment sezonier şi festiv, ci în egală măsură o alegere raţională”, a precizat Tăriceanu.

Preşedintele Senatului a mai spus că ţine de membrii Parlamentului să le dea motive românilor să fie patrioţi şi să facă din România o patrie a libertăţii pentru cetăţenii ei.

“Unde este libertatea acolo este ţara mea, a întărit şi Benjamin Franklin. Ţine aşadar de noi, membrii Parlamentului, dacă vom fi dispuşi să ne lăsăm inspiraţi de principiile şi valorilor din care s-a hrănit rezoluţiunea de la Alba Iulia, să le dăm motive românilor să fie patrioţi adevăraţi şi să facem din România o patrie a libertăţii pentru cetăţenii ei. Noi suntem cei care avem datoria de a consolida regimul democratic a cărui viziune a însufleţit Adunarea de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918”, a încheiat Tăriceanu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.