Copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu susţine că preşedintele Klaus Iohannis este ”agent electoral al PNL” şi că încearcă să-i descurajeze pe alegătorii care nu votează cu liberalii, el spunând că şeful statului nu-l poate numi premier ”pe preferatul” său, ci trebuie să ţină cont de decizia majorităţii parlamentare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Preşedintele nu are, conform Constituţiei, libertatea să numească prim-ministru la discreţie. Înainte de Constituţia din 1923, regele în România numea pe cine îi plăcea lui prim-ministru. Odată cu trecerea la sistemul de monarhie parlamentară şi în România lucrurile s-au schimbat, acum nu mai suntem evident decât o republică parlamentară în care preşedintele este obligată să ţină cont de voinţa majoritară a cetăţenilor, nu are libertate să-l numească prim-ministru pe preferatul domniei sale. Asta e regula în orice democraţie, nu am inventat-o noi în România, nu e o chestiune originală, se petrece oriunde. Toate declaraţiile preşedintelui le pun în registru electoral pentru că dânsul este agent electoral PNL şi urmăreşte un lucru: să-i descurajeze pe cei care nu votează PNL, transmiţindu-le practic mesajul <degeaba veniţi la vot că eu tot ce vreau eu fac> şi încurajându-i pe ai lui. Nu cred că funcţionează mecanismul acesta pe care şi-l imaginează preşedintele că românii nu sunt atât de needucaţi politic”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, marţi, într-o conferinţă de presă susţinută la Constanţa.

El a precizat că nici fostul şef al statului Traian Băsescu, ”foarte războinic în declaraţii”, nu a avut ce să facă după câştigarea alegerilor de USL în 2012 şi l-a desemnat prim-ministru pe Victor Ponta.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Întrebat care este propunerea de premier a PSD şi ALDE în cazul în care cele două partide vor obţine majoritate parlamentară, Tăriceanu a spus că nu a discutat cu social-democraţii acest subiect, urmând ca după alegeri să aleagă cea mai bună variantă.

“Nu am discutat cu PSD-ul, discutăm după şi vedem care e cea mai bună variantă. Cred că am o experienţă probată şi o reuşită aşa încât cred că mergem la aceste discuţii cu propuneri consistente”, a precizat Tăriceanu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.