Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, susţine că ministrul Justiţiei, Ana Birchall, trebuie să explice public dacă a primit o ”foaie de parcurs” din partea vreunui stat partener care să implice desfiinţarea Secţiei speciale. ”E greu de înţeles de ce această secţie era bună când se regăsea la DNA, dar acum, când e independentă, nu mai e bună”, susţine Tăriceanu, care apreciază că românii au dreptul să ştie dacă ţara lor mai este ” liberă şi suverană”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Un eveniment produs ieri, în şedinţa CSM, ar merita, cred eu, mult mai multă atenţie, pentru că este de o gravitate extremă şi pune sub semnul întrebării însăşi suveranitatea României. Mă refer la faptul că ministrul Justiţiei, Ana Birchall, nu a putut confirma sau infirma primirea unei liste cu sarcini trasate de către reprezentantul unui stat partener, aşa zisa «foaie de parcurs» de care s-a vorbit chiar oficial. Ana Birchall, care se visează, probabil, o Ana Ipătescu a revoluţiei în Justiţie, a primit o întrebare simplă din partea conducerii CSM: «Există o foaie de parcurs agreată de dvs. pe statul de drept din România?». Răspunsurile ei alambicate, de fapt, au conturat un răspuns pozitiv”, a scris, miercuri, pe Faceboo, Călin Popescu Tărceanu.

Acesta susţine că este evident că România are nevoie de experienţa, de consilierea şi de sprijinul unor parteneri externi, dar ”până la a primi ordine în formă scrisă, cum a primit dna. Birchall, e cale lungă, totuşi”.

”O cale pe parcursul căreia observăm că s-a abandonat în bună măsură salvarea aparenţelor de egalitate în parteneriate în favoarea ideii de vasalitate făţişă. Şi de aici, alte semne de întrebare: înverşunarea dnei. Birchall împotriva secţiei speciale este «naturală» sau e inclusă pe respectiva «to do list»? Aşa cum am mai punctat şi cu alte ocazii, e greu de înţeles de ce această secţie era bună când se regăsea la DNA, dar acum, când e independentă, nu mai e bună?”, a mai apreciat Tăriceanu.

Acesta se întreaba pe cine deranjează cu adevărat această secţie.

”Cumva pe cei care şi-au făcut un mod de lucru din şantajarea magistraţilor? Dna. Birchall trebuie să ofere urgent explicaţii publice legate de sursa deciziilor sale, pentru că românii au dreptul să ştie dacă mai sunt, încă, o naţiune liberă şi suverană, ori au ajuns să fie guvernaţi de norme impuse din străinătate, peste capul lor”, a mai scris Tăriceanu pe Facebook.

Ministrul Justiţiei a participat, marţi, la şedinţa plenului CSM. 

La sosirea la CSM, Ana Birchall a declarat că, din raportul întocmit de grupul interministerial se desprind două concluzii preliminare şi niciuna dintre acestea nu susţine funcţionarea în actuala formă a Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie.

“Am instituit un grup de lucru interministerial la nivelul Ministerului Justiţiei, coordonat direct de către ministrul Justiţiei, prin care am încercat să aducem la aceeaşi masă, ca şi puncte de vedere, am solicitat puncte de vedere atât de la instituţiile relevante din sistemul judiciar, toate de altfel, cât şi a asociaţiilor profesionale şi această analiză a cuprins recomandările GRECO, recomandările MCV, Comisia de la Veneţia şi alte recomandări venite inclusiv de la fiecare român care ne-a scris în această perioadă”, a afirmat ministrul Justiţiei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.