Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a afirmat, marţi, că este de acord cu sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la un un posibil conflict juridic între Guvern şi Preşedinţie după ce preşedintele nu a dat curs demersului privind remanierea guvernamentală, în acest context Tăriceanu susţinând că este "dreptul suveran al primului ministru să hotărască cu cine lucrează şi cu cine nu lucrează".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebat dacă este de acord cu sesizarea Curţii Constituţionale a României privind un posibil conflict între Guvern şi Administraţia Prezidenţială, după ce preşedintele nu a fost de acord cu schimbarea a doi miniştri, preşedintele ALDE a spus că susţine demersul PSD.

"Mi se pare că este corect şi am să vă explic de ce. Pentru că, în spiritul colaborării loiale - şi am această experienţă din perioada când eram prim-ministru şi preşedinte era altcineva - în astfel de situaţii, preşedintele lua imediat decizia de a semna decretul de revocare a miniştrilor care erau propuşi spre revocare de primul ministru. Este dreptul exclusiv, suveran al primului ministru să hotărască cu cine lucrează şi cu cine nu lucrează. Pentru că el primeşte votul de învestitură asupra întregii echipe şi poartă responsabilitatea. Întârzierea semnării decretelor de revocare şi a numirii altor miniştri încalcă principiul colaborării loiale şi este îndreptăţită formularea unei acţiuni la CCR", a declarat Călin Popescu-Tăriceanu.

Preşedintele Senatului a spus că "interesul tuturor ar fi ca ministerele, toate entităţile administraţiei centrale să funcţioneze cât mai bine şi pentru cetăţeni" şi că acest subiect nu trebuie folosit drept dispută politică.

"Astfel de acţiuni paralizează activitatea guvernului sau a ministerelor în cauză. Ştiţi bine ce se întâmplă; toţi funcţionarii lasă pixul jos, nu mai semnează nimeni nimic, stau toţi şi aşteaptă să vadă ce se întâmplă", a adăugat Călin Popescu-Tăriceanu.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, luni, că va redacta în perioada următoare un proiect pentru o posibilă sesizare a Curţii Constituţionale despre posibilitatea existenţei unui conflict de natură constituţională între Guvern şi preşedintele României, rezultat din refuzul şegului statului de a revoca doi dintre miniştrii propuşi pentru remaniere şi de numirea altora noi. Toader afirmă că lunea viitoare va prezenta proiectul, ”cei care au competenţele de a decide vor decide dacă vor sesiza sau nu CCR”.

Preşedintele Klaus Iohannis a refuzat să-i revoce pe miniştrii Dezvoltării, Paul Stănescu, şi cel al Transporturilor, Lucian Şova şi să-i accepte în locul lor pe cei propuşi de PSD. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.