Preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea, au retras proiectul privind statutul Casei Regale din procedura legislativă. Tăriceanu spune că motivul ţine de definirea statutului acestei, Casa Regală neputând fi un ONG, dar speră ca legea să fie adoptată în actuala sesiune parlamentară. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat că motivul pentru care el şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi-au retras proiectul a fost acela că "nu era fezabil şi avea potenţiale riscuri de neconstituţionalitate”, anunţând că a fost depus deja altul la Camera Deputaţilor. Dragnea a spus că nu vrea ca Familia Regală să plătească o chirie pentru Palatul Elisabeta.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Dragnea: Proiectul privind statutul Casei Regale nu era fezabil şi avea potenţiale riscuri de neconstituţionalitate; am făcut un nou proiect de lege şi l-am depus la Camera Deputaţilor

„În temeiul art 97 alin (1) din Regulamentul Senatului, solicităm retragerea propunerii legislative pentru reglementarea statutului juridic al Casei Regale a României în calitate de iniţiatori”, se arată în solicitarea înaintată Biroului permanent al Senatului.

Proiectul fusese depus în noiembrie 2017, iar fostul premier Mihai Tudose anunţase că Guvernul va da un aviz negativ.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, luni, că au existat consultări cu reprezentanţii Casei Regale.

”Casa Regală nu poate fi totuşi un ONG”, le-a declarat el jurnaliştilor.

”Am avut consultări şi, probabil, dacă va mai fi nevoie, aceste consultări pot să aibă loc oricând, iar în ceea ce priveşte folosirea în acest moment a Palatului Elisabeta, nu ţine de resortul Parlamentului”, a adăugat el.

Tăriceanu a precizat că şi-ar dori că proiectul refăcut să fie adoptat în această sesiune, ”şi ca semnal, şi pentru a da o formă stabilă şi legală funcţionării Casei Regale”.

Propunerea legislativă iniţială prevedea recunoaşterea Casei Regale ca persoană juridică de drept privat şi acordarea statutului de utilitate publică. În plus, legea propunea recunoaşterea poziţiei de Şef al Casei Regale a României, ca poziţie onorifică, asimilată protocolar cu aceea a unui fost şef de stat, şi cuprindea o serie de prevederi care vor asigura desfăşurarea optimă a activităţilor şi funcţiilor de reprezentare ale acesteia. Potrivit proiectului Casa Regală ar putea primi un buget anual aprobat de Guvern, iar Palatul Elisabeta era dat în folosinţă pentru următorii 49 de ani.

Deocamdată, Familia Regală rămâne la Palatul Elisabeta, dar va plăti chirie pentru imobil. Palatul Elisabeta fusese primit de către regele Mihai drept locuinţă în calitate de fost şef de stat şi trebuia eliberat la 60 de zile de la decesul fostului suveran. Conform TVR, s-a ajuns la o înţelegere cu reprezentanţii RAAPPS, iar Familia Regală va plăti chirie pentru Palatul Elisabeta.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.