Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, spune că votul din comisii după audierea miniştrilor propuşi de PNL este "un semnal favorabil pentru votul din plen" şi afirmă că PSD, al cărui rol în configuraţia parlamentară nu poate fi negat, este un partid "matur" şi că ar trebui "să analizeze cu luciditate situaţia la votul care va avea loc săptămâna viitoare".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Călin Popescu Tăriceanu cataloghează drept "favorabile şi foarte favorabile" scorurile obţinute de către cei mai mulţi dintre miniştrii audiaţi marţi în comisiile din Parlament, liderul ALDE spunând că, în opinia sa, acest lucru "poate fi interpretat ca un semnal favorabil pentru votul din plen".
Într-o intervenţie telefonică la România Tv, el susţine că se aşteaptă ca PSD "să analizeze cu luciditate situaţia" la votul de învestire a noului guvern. 
 
"Prima obligaţie de asigurare a majorităţii nu poate să-i revină partidului care a trecut în opoziţie, mă refer la PSD. Dar PSD-ul are un rol cheie în configuraţia parlamentară, actuală, nu putem să trecem peste acest lucru şi părerea mea că PSD-ul e un partid matur, care are undeva şi un simţ al responsabilităţii publice, al responsabilităţii politice, aşa încât mă aştept să analizeze cu luciditate situaţia la votul care va avea loc săptămâna viitoare”, a declarat preşedintele ALDE. 
 
Acesta a vorbit şi despre avizul negativ primit în urma audierii de către ministrul propus pentru Finanţe Publice, arătând că acest vot "trebuie analizat cu foarte mare atenţie de către premierul desemnat".
 
"Eu consider că Parlamentul este instituţia fundamentală a democraţiei, este instituţia care reprezintă totuşi cetăţenii, are cea mai mare legitimitate şi, nu în ultimul rând, are această funcţie esenţială de control asupra Executivului. Prin urmare, avizele comisiilor din Parlament nu sunt aşa, decorative sau consultative, ele au totuşi un rol (...)  La noi situaţia este pe muchie de cuţit având în vedere egalitatea dintre voturile pentru şi voturile contra. Regulamentul vorbeşte în mod clar de majoritate, majoritate înseamnă jumate plus unu. De aici mai departe, sigur că trebuie să tragă concluzia cei care sunt în momentul de faţă responsabili cu alcătuirea echipei guvernamentale, în speţă primul ministru desemnat trebuie să hotărască ce face mai departe”, a mai spus preşedintele ALDE.
 
Întrebat dacă partidul pe care îl conduce ar avea o propunere pentru portofoliul finanţelor, Călin Popescu Tăriceanu spune că ALDE "nu a condiţionat sub nicio formă" acordul cu PNL de intrarea la guvernare şi că situaţia nu se schimbă după audierea lui Florin Cîţu.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.