Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, consideră că dosarul în care este acuzat de DNA de obţinerea de foloase necuvenite nu are susţinere, nu are probe şi este făcuit pentru alte scopuri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Călin Popescu Tăriceanu a declarat miercuri, că, din studierea de până acum a dosarului în care este acuzat de DNA de obţinerea de foloase necuvenite, nu rezultă niciun element acuzator la adresa sa.

“Nu rezultă niciun fel de element acuzator la adresa mea dar aşa cum vă spuneam sunt de-abia la începutul lecturii, sunt numai la volumul 1. (...) Nu aş vrea acum să intru în detalii, o să trebuiască să studiez mai mult referatul. Am o copie a referatului, celelalte documente nu le am în copie şi după ce o să-l studiez bine, o să-l analizez, o să vă pot face câteva comentarii. L-am citit deja, dar nu este suficient, din acest moment am o serie lungă de observaţii pe care deja le-am făcut şi care se referă la lipsa unor elemente concrete care să articuleze acuzaţia la adresa mea”, a explicat Tăriceanu.

El a precizat că nu a văzut nicio interceptare în dosar, ci doar o comisie rogatorie cu Israelul.

“Nu am văzut încă. Nu înseamnă că nu există, dar nu le-am văzut până acum, nu am parcurs. Am văzut cu comisie rogatorie cu Israelul. (...) Comisia rogatorie este făcută din ce am văzut până acum, este chemat ca martor consultantul pe care l-am avut Tal Silbenstein, care este întrebat de contractul pe care l-a avut cu PNL-ul sau cu mine”, a afirmat preşedintele Senatului.

El a completat că a existat un contract cu consultantul respectiv, dar nu mai ştie suma respectivă şi că înţelegerea respectivă nu a fost una de formă.

“Procurorul îl întreabă: «este vorba de un contract de două milioane de dolari ?» ,aşa cum au susţinut procurorii. Nu, nu-mi amintesc. Există probabil un contract, dar nu ştiu suma respectivă şi sigur nu am încă datele celelalte care să-mi indice pentru că eu nu mai am acces la informaţiile care sunt în momentul de faţă la PNL ca să ştiu care a fost contractul şi ce valoare a avut. Ceea ce vă pot spune este că între PNL şi consultant a existat un contract şi contrar afirmaţiilor făcute de procurori, care spun că a fost un contract de formă, nu a fost un contract de formă, PNL a plătit pentru consultanţă şi a plătit sume foarte consistente”, a precizat Călin Popescu Tăriceanu.

El a menţionat că procurorii fac acuzaţiile în baza unei oferte, nu a unui contract.

“Procurorii fac o acuzaţie în baza unei oferte, atenţie, nu contract, în baza unei oferte transmise de consultanţii străini. O ofertă în mod normal făcută trebuie să aibă un răspund de acceptare, fie din partea mea, fie din partea PNL. Nu există vreun răspuns de acceptare şi nici vreun contract pe suma pe care era făcută oferta. Deci iată unul din elementele pe care vi le pot spune că din start nu se pot susţine”, a explicat Tăriceanu.

El a mai spus că în dosar sunt şi pagini secretizate, la care nu poate avea acces, spunând însă că e un dosar care nu are probe şi este făcut în alte scopuri.

“O să văd cât de repede o să meargă cu cititul. Dacă ar fi fost numai lucrurile strict care se refereau la acuzaţia la adresa mea din referat, atunci lucrurile ar fi mers mai repede, dar cum văd că este enorm de multă hârtie înauntru. Sunt şi pagini care sunt şterse, nu e nimic. Pagini care sunt şterse, secretizate, nu poţi să ai acces la informaţii. (...) Vă înţeleg preocupările, nici eu nu sunt edificat complet, voi cu atât mai puţin aşa încât nu-mi rămâne decât ca pe parcurs după ce mă dumiresc mai mult am să vă dau şi alte elemente fără îndoială pentru că după părerea mea văzând ce am văzut până acum e ceea ce v-am spus, e un dosar care nu are susţinere, nu are probe în acuzare şi este făcut pentru alte scopuri”, a mai declarat Tăriceanu.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este acuzat că a primit, în perioada în care era premier, „foloase materiale” de aproape 800.000 de dolari de o firmă austriacă pentru a interveni pentru încheierea unor acte adiţionale la un contract derulat de companie.

Suma primită de Tăriceanu reprezenta un comision de 10 la sută din valoarea acestor acte adiţionale şi ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore.

DNA a trimis o solicitare de ridicare a imunităţii preşedintelui Senatului. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.