Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat luni, la Parlament, referitor la raportul Comisiei Europene privind previziunile economice de iarnă, că deficitul bugetar pe 2017 va fi „puţin mai mare” decât cel pe anul precedent, dar „nu va depăşi limita de 3%”, fiind nevoie de o alocare suplimentară de fonduri pentru investiţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Lucrurile pe care le spune Comisia Europeană, pot confirma, deficitul bugetar pe 2017 va fi puţin mai mare decât cel de pe anul precedent, dar nu va depăşi limita de 3%. Am discutat aceste lucruri la dezbatea pe buget şi am considerat că este nevoie de o alocare suplimentară de fonduri pentru investiţii, în aşa fel încât România să-şi poată baza creşterea economică nu numai pe motorul dat de consum, ci şi pe cel dat de investiţii”, a afirmat preşedintele Senatului.

Chestionat dacă CE se înşală în această prognoză când spune că va fi un deficit de 3,6%, Călin Popescu Tăriceanu a spus: „Nu am reţinut că va fi un deficit anul viitor de 3,6%. Am reţinut altceva, că este de presupus o anumită creştere a unor preţuri, ceea ce, nu vreau să intru în aceste detalii, că nu cred că facem un dialog în acest fel cu Comisia Europeană”.

Copreşedintele ALDE a mai spus că proiectul de buget pe 2017 a fost construit pe baza programului de guvernare al PSD.

„Este un program de guvernare comun pe care l-am supus atenţiei electoratului, l-a votat, Parlamentul l-a aprobat şi pe baza lui s-a construit bugetul de anul acesta”, a completat Călin Popescu Tăriceanu. 

Comisia Europeană a îmbunătăţit estimarea de creştere a economiei României în 2017 cu 0,5 puncte procentuale, la 4,4%, potrivit prognozei de iarnă publicată luni de instituţie, în care se arată că avansul va fi susţinut de consumul intern şi de investiţii, dar ritmul este sub cel de 5,2% pe care a fost fundamentat bugetul pe acest an.

Pentru 2017, Comisia prognozează un deficit bugetar de 3,6% din PIB, ca urmare a reducerii TVA cu încă 1 punct procentual şi a eliminării accizelor la carburanţi şi a taxei pe construcţii speciale.

Comisia Europeană notează că bugetul din acest an include şi alte măsuri fiscale, cum este eliminarea impozitării pensiilor şi majorarea pensiilor şi salariilor din sectorul public.

 Deficitul bugetar ar urma să crească în continuare în 2018, la 3,9% din PIB, ca efect al creşterii semnificative a pensiilor din iulie 2017.

Deficitul structural al României va creşte de la aproximativ 0,5% în 2015 la circa 2,5% în 2016 şi la aproximativ 4% în 2017 şi 2018. În pofida avansului rapid al PIB, ponderea datoriei publice în PIB va creşte de la 38% din PIB în 2015 la 42,3% în 2018, ca urmare a relaxării disciplinei fiscale.

Bugetul României pentru acest an este construit pe un deficit bugetar de 2,99% pe standarde ESA şi de 2,96% pe cash, pentru a se încadra în planfonul de 3% stabilit prin Tratatul de la Maastricht, dar peste nivelul de 2,7% promis de social-democraţi în programul de guvernare.

Totodată, bugetul include o estimare de creştere economică de 5,2%, revizuită în scădere faţă de programul de guvernare al PSD, care prognoza 5,5%.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.