Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat miercuri, cu ocazia aniversarii a 25 de ani de la înfiinţarea Curţii Constituţionale, că judecătorii CCR au semnalat, în mod repetat, disfuncţionalităţile cadrului normativ al luptei anticorupţie şi încălcările repetate ale drepturilor cetăţenilor de către instituţiile de forţă, aceştia limitând, pe cât posibil, excesul de putere şi al preşedintelui României şi al Guvernului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În cei 25 de ani de existenţă, Curtea Constituţională şi-a îndeplinit menirea de garant al supremaţiei Constituţiei şi pe acest drum, care este propriu, a contribuit semnificativ la consolidarea regimului democratic. (...) Incontestabil, CCR a contribuit frecvent, prin deciziile sale, la consolidarea principiilor statului de drept, a limitat pe cât posibil excesul de putere şi al preşedintelui României şi al Guvernului, a semnalat în mod repetat disfuncţionalităţile cadrului normativ al luptei anticorupţie şi încălcările repetate ale drepturilor cetăţenilor de către instituţiile de forţă", a afirmat Călin Popescu Tăriceanu.

Preşedintele Senatului a susţinut că CCR are un rol extrem de important, fiind un factor decisiv de definire a legalităţii constituţionale.

"Am în vedere împrejurările în care Curtea Constituţională are rolul de a soluţiona conflictele de natură constituţională dintre autorităţile publice. Pentru a face o scurtă exemplificare, aş vrea să menţionez recenta declaraţie a Parlamentului, care a salutat clarificările pe care Curtea Constituţională le-a adus în decizia sa nr. 63 din 8 februarie anul acesta, prin care a infirmat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern, pe de o parte, şi autoritatea judecătorească, în speţă CSM, pe de altă parte. Putem fi încrezători că prin decizia Curţii se va pune capăt odată pentru totdeauna acţiunilor concertate de subminare a rolului şi prestigiului Parlamentului ca instituţie centrală a democraţiei şi organ reprezentativ suprem al naţiunii noastre", a completat Călin Popescu Tăriceanu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.