Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a afirmat, marţi, că Ordonanţa de Urgenţă privind interceptările ar trebui respinsă pentru că reglementează prin procedură de urgenţă în domeniul drepturilor şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, fapt care este neconstituţional.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Pe această Ordonanţă de Urgenţă nu se poate face o discuţie, pentru că are un viciu de fond: este neconstituţională. Iar prevederile constituţionale sunt extrem de clare: nu se poate modifica prin Ordonanţă de Urgenţă legislaţia privitoare la drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţeanului. Ar fi o greşeală imensă a Parlamentului dacă ar intra în discuţie pe această Ordonanţă. Ceea ce trebuie făcut – şi sunt convins că iniţiatorii ştiau acest lucru, dar cred că au vrut să facă o încercare să vadă cum reacţionează Parlamentul – este ca Ordonanţa să fie respinsă”, a declarat Călin Popescu-Tăriceanu.

Copreşedintele ALDE susţine că problema interceptărilor ar trebui soluţionată în Parlament.

”Pot fi reţinute acele texte pe care le considerăm oportune (din textul Ordonanţei - n.r.)  şi să mergem mai departe cu o propunere legislativă dezbătută în procedură de urgenţă, care să reglementeze situaţia interceptărilor. Soluţia pe care eu am propus-o – şi cred că este o soluţie mai mult decât rezonabilă – este crearea unei autorităţi naţionale independente, aflate sub autoritatea Parlamentului, care să poată să fie supusă controlului societăţii, controlului public şi care să aibă responsabilitatea tuturor interceptărilor, mai puţin pe a celor care ţin de siguranţa naţională şi care trebuie să rămână în atribuţiile SRI”, a spus Tăriceanu.

Acesta crede că existenţa unei autorităţi independente pentru interceptări ar garanta că nu vor avea loc abuzuri. ”Interceptările nu pot fi încredinţate unor instituţii care nu pot fi controlate potrivit interesului public deoarece putem asista la derapaje, abuzuri, excese aşa cum s-a întâmplat până acum. Aş spune, parafrazându-l pe Napoleon, care spunea că războiul este un lucru mult prea serios pentru a fi lăsat pe mâna generalilor, că problema ascultărilor este o treabă mult prea serioasă pentru a intra pe mâna oricui”, a comentat Popescu-Tăriceanu.

Copreşedintele ALDE a reproşat din nou liberalilor faptul că nu a avut o poziţie clară în chestiunea interceptărilor. ”Un partid de la care eu aveam mari aşteptări, PNL, rămâne tăcut sau este complezent cu ceea ce se întâmplă. Lucrul acesta mă face încă o dată să spun că PNL nu mai are nimic de-a face cu liberalismul şi nici măcar cu susţinerea valorilor fundamentale ale unei societăţi democratice. Şi este regretabil pentru un partid care s-a consacrat tocmai prin susţinerea acestor valori”, a mai spus Călin Popescu-Tăriceanu.

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind interceptările a fost înregistrată la Senat pentru intrarea în procesul legislativ, urmând ca adoptarea ei să se facă în regim de urgenţă, surse parlamentare estimând votul în camera decizională în circa două săptămâni.

Textul OUG urmeză să fie adoptat ca lege mai întâi de către Senat, urmând ca apoi să fie trimis la Camera Deputaţilor, care este forul decizional.

În urma deciziei CCR, Guvernul a aprobat, în şedinţa specială de vineri, Ordonanţa de Urgenţă care stabileşte că interceptările în materie penală şi de securitate naţională vor putea fi realizate prin Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor. Anterior, actul normativ a fost avizat în CSAT.

Textul Ordonanţei a fost publicat în MOnitorul Oficial în cursul serii de luni

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a explicat că soluţia găsită de Guvern, prin actuala OUG, poate fi una temporară, însă depinde de societate, care va trebui să decidă ce fel de "arhitectură" doreşte să aibă în privinţa interceptărilor, iar o dezbatere în acest sens este necesară.

Ordonanţa de Urgenţă privind interceptările adoptată, vineri, de Guvern modifică patru acte normative, respectiv Codul de procedură Penală, Legea privind organizarea judiciară, Legea privind organizarea şi funcţionarea DIICOT, dar şi a celei SRI, pentru aplicarea noilor reglementări.

Prin acest act normativ Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor este desemnat să obţină, prelucreze şi stocheze informaţii în domeniul securităţii naţionale, iar la cererea organelor de urmărire penală să asigure accesul la sistemele tehnice în condiţii stabilite prin protocoale de cooperare.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.