Ministrul Mediului Tanczos Barna a declarat, întrebat dacă susţine afirmaţiile premierului Ungariei Viktor Orban de la Tuşnad, că punctul de vedere al UDMR a fost exprimat de către preşedintele Kelemen Hunor şi nu doreşte să ofere alte detalii. El a adăugat că liderul Uniunii Kelemen Hunor nu avea cum să aplaude discursul lui Viktor Orban, deoarece nu a fost prezent acolo.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Sunt declaraţiile domnului Viktor Orban. În ceea ce priveşte punctul de vedere al UDMR, acesta a fost exprimat de domnul preşedinte Kelemen Hunor. Este punctul de vedere exprimat de domnul Kelemen în spaţiul public şi nu voi avea alt punct de vedere”, a afirmat Tanczos Barna, întrebat cum vede declaraţiile lui Viktor Orban de la Tuşnad.

Chestionat dacă, indiferent de ceea ce spune, trebuie aplaudat premierul Ungariei, Barna a răspuns: „Nu cred că domnul Kelemen Hunor a făcut o declaraţie cu privire la aplauze. În niciun caz domnul preşedinte Kelemen Hunor nu putea să aplaude discursul lui Viktor Orban, pentru că nu a fost la acel discurs. În niciun caz”.

Întrebat în continuare dacă susţine declaraţiile lui Orban, ministrul Mediului a replicat scurt: „Punctul nostru de vedere a fost deja exprimat, este clar şi este în spaţiul public. Nu dorim să exprimăm alte detalii cu privire la acest lucru”.

Chestionat despre faptul că şeful statului Klaus Iohannis a precizat că UDMR trebuie să explice dacă a fost de acord cu acel discurs pe care l-au aplaudat, Tanczos Barna a spus: „În momentul în care va avea loc această discuţie, ulterior, cu siguranţă vom face declaraţiile de rigoare”.

El a adăugat că nu a vorbit personal cu preşedintele Klaus Iohannis pe această temă.

„Explicaţiile şi declaraţiile vor veni după discuţii. Domnul Kelemen Hunor până pe 12 august este în concediu”, a completat Barna.

Premierul Ungariei Viktor Orban a spus, la Tuşnad, că pentru încheierea războiului din Ucraina este nevoie de o nouă strategie a Occidentului, el precizând totodată că discursul ruşilor trebuie luat în serios.

De asemenea, Viktor Orban consideră că alimentarea cu arme moderne a Ucrainei nu va face decât să prelungească războiul, iar conflictul nu va fi încheiat decât în urma negocierilor ruso-americane.

Totodată, Viktor Orban a mai declarat:  „Pentru că există o lume în care popoarele din Europa sunt amestecate cu cele din afara Europei. Aceasta este o lume de rasă mixtă. Şi avem un amestec de popoare din interiorul Europei: se mută, lucrează, se mută. (...) Suntem dispuşi să ne amestecăm unii cu alţii, dar nu vrem să devenim rasă mixtă”.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, nu consideră că discursul lui Viktor Orbán de la Băile Tuşnad a fost unul rasist sau putinist şi apreciază că orice declaraţie trebuie interpretată în context. Liderul UDMR a afirmat că-l cunoaşte foarte bine pe premierul maghiar, a discutat cu el în repetate rânduri şi nu are nicio urmă de rasism în el, iar faptul că vrea pace nu-l face să fie ”un putinist”. Kelemen Hunor a comentat şi declaraţiile considerate anti-UE şi anti-NATO ale premierului ungar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.