Fostul ministrul al Dezvoltării Daniel Suciu spune că, în momentul în care va fi găsită o variantă prin care pensiile speciale pot fi abrogate fără să existe riscul de a se câştiga în instanţă, atunci PSD o va susţine, iar dacă nu există o asemenea variantă, atunci social-democraţii vor opta pentru impozitarea drastică a tuturor pensiilor speciale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Daniel Suciu a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că a susţinut adoptarea Codului Administrativ, spunând că atunci când vor fi abrogate pensiile speciale, vor fi abrogate şi cele promovate prin acel act normativ. 
 
"Am susţinut cu toată tăria adoptarea Codului Administrativ, un document care înglobează 16 legi, peste 600 de articole, 300 de pagini, iar indemnizaţiile la limită de vârstă înseamnă două paragrafe. Şi am spus şi la momentul când am prezentat Codul Administrativ că în ziua în care toate pensiile speciale vor fi abrogate, atunci vor fi abrogate şi pensiile speciale care vor fi promovate prin Codul Administrativ, indemnizaţiile pentru limită de vârstă, deci şi beneficiile pentru primari. Dar vreau să vă aduc aminte că atunci când am prezentat Codul Administrativ, am avut la minister lângă mine reprezentanţi ai primarilor de toate culorile politice şi dacă nu mă înşel primarul care a susţinut indemnizaţiile pentru limită de vârstă în acea conferinţă de presă a fost un primar al Partidului Naţional Liberal”, a explicat fostul ministru al Dezvoltării.
 
El a precizat însă că în Codul Administrativ nu există norme de aplicare şi că până acestea nu vor fi realizate, nu se poate discuta despre indemnizaţiile pentru aleşii locali.
 
"Codul Administrativ trebuia să fie completat de norme de aplicare, inclusiv pentru acordarea indemnizaţiilor pentru limită de vârstă pentru aleşii locali. Termenul pentru elaborarea acestor norme era luna decembrie anul curent şi din ceea ce ştiu eu aceste norme nu au fost elaborate. De asemenea, ştiu că acest act normativ a fost atacat la Curtea Constituţională şi dacă nu mă înşel la sfârşitul lunii ianuarie Curtea se va pronunţa. Să presupunem că trece şi data de 1 ianuarie, din moment ce nu există normele de aplicare
pentru aceste cereri nu cred că se poate discuta de plată pentru indemnizaţii/ pensii speciale”, a mai afirmat fostul ministru.
 
Întrebat de ce s-a răzgândit în privinţa pensiilor speciale, după ce a fost un susţinător al acestora, Daniel Suciu a răspuns: "Am fost susţinătorul Codului Administrativ şi vă mai spun ceva. Am spus că este incorect atâta timp când un ales parlamentar beneficiază de o indemnizaţie specială, în oglindă trebuie şi alesul local să beneficieze de acelaşi beneficiu. În condiţiile în care dispare o facilitate pentru cineva, trebuie să dispară şi pentru celelalte”.
 
Daniel Suciu a mai fost întrebat de jurnalişti dacă s-a discutat în PSD de eliminarea tuturor pensiilor speciale, inclusiv cele ale militarilor, spunând: "Nicio secundă în şedinţa de grup de dincolo, nici o secundă în Partidul Social Democrat nu s-a discutat despre abrogarea pensiilor de serviciu pentru militari, nici măcar o secundă”.
 
El explicat că o abrogare în bloc a pensiilor speciale, cu excepţia celor ale militarilor, le vulnerabilizează din punct de vedere juridic. 
 
"O abrogare în bloc a pensiilor speciale, exceptându-le pe cele ale militarilor, vulnerabilizează din punct de vedere juridic exact scopul acestui demers. În ziua, în secunda în care se va găsi la Comisia de muncă, la Comisia juridică varianta prin care poţi abroga pensiile speciale fără ca să existe riscul de a se câştiga în instanţă, Partidul Social Democrat, prin reprezentanţii săi din Parlament, va vota o asemenea variantă. În schimb, dacă o asemenea variantă nu există, suntem la fel de decişi să optăm pentru cealaltă variantă, adică de a impozita drastic după caz toate pensiile speciale astfel încât să nu vulnerabilizăm acest proces de eliminare a beneficiilor meritate sau nemeritate, după caz”, a mai declarat Daniel Suciu.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.