Purtătorul de cuvânt al PNL Ionuţ Stroe a declarat, în contextul audierii ministrului de Externe Bogdan Aurescu în Parlament cu privire la situaţia Rusiei şi Ucrainei, că „în secolul 21, războiul şi agresiunea militară nu mai trebuie permise, chiar şi unei ţări ca Rusia, şi e necesar a fi descurajate”. El a mai spus că stabilitatea Ucrainei este importantă pentru cea a României, iar ţara noastră susţine integritatea şi suveranitatea statului vecin.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„În urma discuţiei de astăzi cu Ministrul Afacerilor Externe, de la Parlament, am salutat eforturile diplomatice intensive desfăşurate de România în privinţa situaţiei de securitate de la graniţa Ucrainei şi din zona extinsă a Mării Negre. Este un efort solid şi un tur de forţă realizat în ultimele luni la nivelul Preşedintelui Klaus Iohannis, al MAE şi al altor instituţii ale statului român, chiar dacă nu întotdeauna într-un mod foarte vizibil pentru publicul larg. Toate acestea ne permit să spunem, astăzi, că România are cele mai bune garanţii de securitate din istoria sa, iar românii sunt în siguranţă. România este protejată în faţa riscurilor militare. Iată că înţelegem poate mai bine acum importanţa apartenenţei active la NATO, a coordonării în cadrul parteneriatului strategic cu SUA şi a unei colaborări intense cu celelalte state ale Uniunii Europene”, a scris Ionuţ Stroe, miercuri pe Facebook. 
 
El a adăugat că „România este NATO şi garanţiile de securitate oferite de articolul 5 al Tratatului sunt o realitate palpabilă şi sunt validate chiar în aceste zile de o mobilizare probabil fără precedent, diplomatică dar şi în termeni militari”.
 
„Vizita recentă a secretarului general NATO, Jens Stoltenberg, la baza Mihail Kogălniceanu şi întâlnirea bilaterală cu preşedintele Klaus Iohannis sunt o confirmare a acestei mobilizări. În ceea ce priveşte Ucraina, aş vrea să subliniez şi mesajul clar al României în susţinerea integrităţii şi suveranităţii statului vecin. Stabilitatea Ucrainei e importantă şi pentru stabilitatea României. În secolul 21, războiul şi agresiunea militară nu mai trebuie permise, chiar şi unei ţări ca Rusia, şi e necesar a fi descurajate. Iar acest lucru se poate realiza prin solidaritate euro-atlantică în jurul valorilor comune”, a mai afirmat Stroe.
 
Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Auresc, susţine că nu se poate vorbi cu adevărat de o dezescaladare la graniţa Rusiei cu Ucraina şi că este nevoie de o retragere completă a acestor trupe şi echipamente desfăşurate de Federaţia Rusă, în contextul unei întrebări la audierea în Parlament despre mişcările de trupe de la graniţa Rusiei cu Ucraina. El a precizat că niciun cetăţean român nu trebuie să se teamă de o implicare a ţării noastre într-un conflict militar, pentru că acest lucru nu se va întâmpla.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.