Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe a declarat luni, că nu este prima dată când Viktor Orban, premierul Ungariei, prezent la Şcoala de Vară de la Tuşnad, lansează aceste mesaje provocatoare, dar că în plus, acum aduce un ton persiflator la adresa instituţiilor române. Condamnăm acest tip de comportament, a spus liberalul. Stroe a mai arătat că MAE a procedat corect, impecabil ar putea spune, în acest caz.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Evident că orice partid serios şi proeuropean se dezice de astfel de afirmaţii provocatoare, aş putea spune. Viktor Orban nu e prima oară prezent la această Şcoală, din păcate nu e pentru prima oară când lansează aceste mesaje provocatoare. De data aceasta, suplimentar faţă de dăţile precedente, aduce aşa, un ton persiflator la adresa instituţiilor române. Evident că condamnăm acest tip de comportament care nu are niciun fel de legătură cu comportamentul nromal al unui şef de guvern european”, a spus Ionuţ Stroe.

Purtătorul de cuvânt al PNL a precizat că există ”o diferenţă de viziune şi exprimare clară între România şi vocea prim-ministrului maghiar în acest moment”.

”Mesajele anti-europene, mesajele persiflatoare, de critică la adresa acestei construcţii din care şi Ungaria face parte şi trebuie să îşi onoreze angajamentele luate în momentul intrării în Uniunea Europeană, fac foarte rău în plan public. În mod clar, Viktor Orban nu are ce să importe în România, apropo de propuneri şi idei cu care a venit, pentru că în Ungaria, în momentul de faţă există reale dificultăţi economice, legate de zona socială, există anumite probleme legate de funcţionarea instituţiilor democratice în această ţară, semnalate şi de UE şi de partenerii externi ai Ungariei, aşa că am prefera spă mergem înainte, să continuăm pe ideea exprimată de fiecare dată, că ne dorim relaţii bune de vecinătate cu Ungaria, nu ne dorim niciun fel de tensiuni alimentate politic de unii sau alţii şi ne-am dori în baza tratatelor de prietenie (..) să menţinem relaţii normale, sănătoase, din care să beneficiem”, a mai spus Ionuţ Stroe.

Liberalul s-a referit şi la afirmaţia premierului Ungariei, privind punctajul primit de la Ministerul de Externe, arătând că instituţia foloseşte aceleaşi canale diplomatice pentru orice fel de vizită a unui oficial al altui stat în România.

”Din punctul nostru de vedere, MAE a procedat corect, impecabil aş putea spune, nu există niciun fel de probleme în legătură cu anumite informaţii care pot fi transmise înaintea acestor vizite, adresate oricărui oficial care vizitează România, aşa că nu avem ce să reproşăm iInisterului de Externe. De altfel, îmi aduc aminte, la vizitele precedente în spaţiul public erau vehiculate idei care acuzau MAE de lipsă ded reacţie sau că nu ar fi anticipat chestiuni de genul ăsta, de data asta, aţi văzut foarte bine, MAE şi-a făcut treaba înainte de a se solicita public acest lucru”, a mai arătat liberalul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.