Purtătorul de cuvânt al PNL Ionuţ Stroe a negat un scenariu în care UDMR să piardă un minister în Guvern, la rocada premierilor din luna mai. El a adăugat că au fost negocieri în coaliţie privind numirea conducerii ANRE, iar coaliţia de guvernare nu stă într-un singur vot, nefiind vorba despre o înlăturare a UDMR din ecuaţie. „Situaţia se va autoregla. aceste decizii sunt luate în directă relaţie cu reprezentarea fiecărui partid în Parlament, în funcţie de numărul de mandate, în funcţie de ponderea pe care fiecare o are şi sunt absolut fireşti”, a mai explicat liberalul.
„Sunt negocieri care de fiecare dată se poartă în cadrul coaliţiei. Aceste negocieri reglează corecta reprezentare a fiecărui partid ca pondere în cadrul acestor funcţii desemnate de către Parlament. Nu există tensiuni în coaliţie. Vă pot asigura că această coaliţie de guvernare nu stă într-un singur vot, într-o singură poziţie de membru în cadrul acestui Consiliul de coordonare a activităţii ANRE. Nu este vorba de o înlăturare a UDMR. E vorba de o corectă reprezentare în directă relaţie cu ponderea fiecărui partid în Parlament, ca de fiecare dată. Sunt aceste negocieri care s-au purtat. Situaţia se va autoregla. Coaliţia nu stă într-un singur vot pe o poziţie în cadrul acestui Consiliu de coordonare a activităţii ANRE. Până la urmă, aceste decizii sunt luate în directă relaţie cu reprezentarea fiecărui partid în Parlament, în funcţie de numărul de mandate, în funcţie de ponderea pe care fiecare o are şi sunt absolut fireşti”, a afirmat Ionuţ Stroe la Digi 24, chestionat ce a stat la baza deciziei PNL şi PSD cu privire la conducerea ANRE.
Întrebat dacă e posibil să piardă un minister UDMR la rocada premierilor, Stroe a răspuns: „Nu. Este mult prea departe în a avansa asemenea scenarii”.
„Fiecare situaţie în parte se discută, se analizează şi se iau decizii. În momentul de faţă, UDMR deţine trei portofolii. Aceeaşi pondere pe care a avut-o în decursul istoriei în Parlament, undeva la 5-6% care este scorul lor constant. Aşa că nu sunt niciun fel de probleme. Câteodată au mai multe poziţii, câteodată mai puţine. Nu cred că putem avansa cu discuţia astfel încât să ne putem gândi la o diminuare a numărului de mandate în viitoarea structură guvernamentală, cum la fel aceste discuţii se vor purta la vremea respectivă, în niciun caz în momentul de faţă”, a completat Stroe.
Acesta nu a dorit să comenteze faptul că UDMR ar acuza PNL de lăcomie.
„Nu comentez în niciun fel şi prefer să nu răspund acestor afirmaţii. Decizia de a nu participa la această şedinţă le aparţine. Dânşii pot explica cu siguranţă mai bine ce a stat la baza acestei hotărâri şi care le sunt nemulţumirile. Îi putem asigura că în ceea ce priveşte reprezentarea în cadrul Consiliilor, în Guvern, lucrurile sunt corecte”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al PNL.
Senatorul UDMR Lorant Antal a anunţat miercuri că UDMR nu va participa la votul din plenul Parlamentului pentru şefia ANRE, el arătând că PNL şi PSD au decis să ia toate locurile.
„Am luat act de această decizie care nu este o decizie sănătoasă”, a spus reprezentantul UDMR, care a mai precizat că acest lucru nu are legătură cu funcţionarea coaliţiei.
George Niculescu, care deţine în prezent funcţia de secretar de stat PNL în Ministerul Energiei, urmează să primească votul în plenul Parlamentului pentru şefia ANRE, după ce a trecut de avizul comisiilor, marţi.
PSD a propus un vicepreşedinte la ANRE, în persoana lui Gabriel Andronache, de la Transelectrica.
Camera Deputaţilor şi Senatul votează miercuri, în plen reunit, numirea preşedintelui, unui vicepreşedinte şi a doi membri în Comitetul de reglementare al ANRE.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.