Fostul ministru al Justiţiei Stelian Ion (USR) afirmă, vineri, că ”PSD & PNL nu merg pe ideea că trebuie să pună la CCR profesionişti desăvârşiţi, ci mai degrabă oameni care răspund imperativelor de partid”, iar această practică a dus la o degradare a calităţii deciziilor Curţii Constituţionale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”PSD & PNL nu merg pe ideea că trebuie să pună la CCR profesionişti desăvârşiţi, ci mai degrabă oameni care răspund imperativelor de partid. Din păcate, din cauza asta am asistat la o degradare a calităţii deciziilor Curţii Constituţionale, care s-a reflectat şi în deciziile Curţii de Justiţie a Uniunii Europene. Important e să nu punem politruci, indiferent că au Dreptul, că au doctorate, pentru că vedem care e problema cu doctoratele, important e să nu punem cozi de topor acolo”, a scris, vineri, pe Facebook, Stelian Ion.  

Acesta apreciază, însă, că ”sta nu înseamnă că, dacă nu pui un membru de partid, nu vor exista legături cu partidul care i-a propus”.  

”Ce ar trebui să intereseze acum toate partidele care vor face propuneri este cum se raportează candidaţii la normele dreptului european. Mai exact, dacă le consideră obligatorii, care e raportul dintre aceste norme şi normele interne, dacă acceptă sau nu prevalenţa dreptului UE asupra dreptului intern şi în ce constă în mod concret această prevalenţă, dacă între o decizie a CJUE şi una a CCR ar trebui sau nu să se acorde prioritate dispoziţiei CJUE”, a mai transmis Stelian Ion.  

USR a anunţat că-l susţine pe judecătorul Cristi Dănileţ pentru a ocupa unul dintre cele trei posturi care se vor vacanta în acest an la Curtea Constituţională.  

În acest an îşi încheie mandatele trei dintre judecătorii constituţionali. Legea 47/1992 prevede că numirea unui nou judecător al CCR trebuie efectuată cu cel puţin o lună înainte de încetarea mandatului judecătorului predecesor.   

La 10 iunie, expiră mandatul la CCR al preşedintelui Valer Dorneanu, numit de Camera Deputaţilor. Biroul Permanent al Camerei a declanşat procedura de numire a unui nou judecător, termenul limită de depunere a candidaturilor este 26 aprilie.  

De asemenea, expiră mandatul judecătorilor Mona Pivniceru (numătă de Senat) şi Daniel Morar (numit de preşedinte). 

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.