Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, afirmă, vineri seară, că lupta împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate trebuie să continue în ritm accelerat, iar una dintre solicitările procurorilor de la DIICOT şi DNA a fost reducerea vechii necesare. Modificarea legislativă a fost, însă, atacată la CCR. Ministrul consideră că, dacă sesizarea va fi admisă de CCR, ”lupta împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate ar primi o grea lovitură”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Lupta împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate trebuie să continue în ritm accelerat. Loviturile din ultimii ani, date inclusiv prin modificările legislative adoptate în legislatura trecută, constituie impedimente reale împotriva atingerii acestui scop”, a scris, vineri seară, pe Facebook, Stelian Ion.

Ministrul a precizat că una dintre măsurile legislative solicitate în mod legitim de către DNA şi DIICOT a constituit-o scăderea vechimii pentru selecţia în cadrul DNA şi DIICOT de la 10 ani (varianta introdusă prin legile Iordache) la 7 ani.

”În felul acesta ar creşte baza de selecţie a procurorilor, astfel încât să poată fi rezolvate problemele grave de personal cu care se confruntă cele două structuri specializate de parchet.

Din păcate, propunerea legislativă solicitată de atâta vreme de către DNA şi DIICOT şi votată în Parlament de actuala coaliţie a fost atacată la CCR, existând riscul compromiterii proiectului.

Mai mult decât atât, ar fi extrem de grav dacă analiza CCR s-ar extinde şi asupra altor aspecte, stabilind condiţii pentru recrutarea pentru DNA şi DIICOT care în prezent nu sunt prevăzute de lege. Într-o astfel de neagră variantă, cele două structuri specializate ar fi practic decimate.

Ministerul Justiţiei a redactat ample apărări faţă de această sesizare, spre a fi avute în vedere de către CCR la termenul din 14 iulie”, anunţă ministrul Justiţiei.

Acesta a salutat luarea de poziţie a DNA, a DIICOT şi a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ”prin care a fost tras un puternic semnal de alarmă şi s-a explicat public cât de necesar este proiectul de lege şi cât de grav ar fi ca sesizarea să fie admisă de CCR”.

Ministrul consideră că, dacă sesizarea va fi admisă de CCR, ”lupta împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate ar primi o grea lovitură”.

”Cred că în toate trebuie să existe măsură şi echilibru, cred că liniie roşii nu trebuie trecute, indiferent ce interese politice, ideologii şi convingeri are fiecare dintre noi. Ordinea de drept, bunăstarea, siguranţa şi viaţa românilor sunt mai presus decât orice”, a mai transmis ministrul.

 

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.