Simina Tulbure, deputată de diaspora a Partidului REPER, atrage atenţia joi asupra sutelor de studenţi români din străinătate, cu precădere din Olanda, Suedia şi Germania, care au fost victime ale schemei piramidale a ONG-ului „Global Confederation of Romanian Students” şi cere sprijin pentru studenţi pentru a evita asemenea situaţii în viitor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Pe scurt, pentru a reuşi să obţină ajutor social în aceste state ca să-şi finanţeze studiile studenţii trebuie să facă dovada a 56 de ore muncite lunar. ONG-ul i-a angajat ca jurnalişti independenţi pentru a obţine finanţarea. Deşi aparent profesionist la începutul colaborării, acest ONG ajungea să îi şantajeze, iar dovezile de hărţuire dezvăluite de studenţi sunt clare. Practic, şantajul viza solicitări de donaţii de la aceşti studenţi şi de la familiile lor care îi includeau într-un ciclu al datoriilor infinite, fiind ameninţaţi că vor fi daţi ulterior în judecată pentru „fraudă”, având în vedere că munca prestată de ei nu era valorificată de către acest ONG”, spune Simina Tulbure.

Ea precizează că sute de tineri au fost acaparaţi în această schemă, iar autorităţile din Olanda şi Suedia, deşi informate, nu au intervenit (DUO, agenţia guvernamentală care acorda finanţările studenţilor angajaţi din Olanda, era, aparent, la curent cu această schemă încă din 2018, fără să intervină).

”Am ales să mă implic personal în sprijinirea studenţilor care au fost victime ale acestei scheme, din pricina vulnerabilităţii enorme la care erau expuşi în statele în care au ales să studieze şi care nu îi sprijină. Solicit, de asemenea, tuturor autorităţilor competente din România să se implice în soluţionarea acestor cazuri şi sprijinirea acestor tineri. Mă adresez Guvernului României pentru a implementa amendamentele pe care le-am depus la Legea tinerilor, prin care solicit un larg mecanism de sprijin al statului pentru studenţii din afara graniţelor. Nu putem să permitem ca studenţii noştri să fie supuşi unor astfel de riscuri. Avem datoria de a interveni, aşa cum şi ei o fac cu fiecare ocazie pentru cauze naţionale relevante”, a declarat Simina Tulbure, deputat de diaspora şi vicepreşedintă a REPER.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.