Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan a declarat marţi că în total România a absorbit 9,2 miliarde de euro din PNRR şi suntem între primele şapte state din cele 27 ale Uniunii Europene care au primit şi tranşa a doua, ceea ce plasează în prima parte a clasamentului şi nu printre ţările codaşe. El a ţinut să precizeze că nu există riscul suspendării fondurilor europene, arătând că ”această sperietoare de care s-a discutat şi în România în ultima perioadă este o bombă nucleară, pe care este convins că Comisia Europeană nu o va folosi în ceea ce priveşte România, în viitorul apropiat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă spune: avem multe fonduri europene pentru România aproximativ 30 miliarde de euro, dar ei vin la schimb cu anumite reforme care sunt necesare, pentru a întări economia şi a moderniza sistemele publice. De aceea aceste refomele sunt importante”, a spus eurodeputatul PNL în emisiunea Proiect de ţară: România.

Despre iminenţa pierderii fondurilor europene, Siegfried Mureşan a spus că ”PNRR funcţionează altfel decât fondurile europene tradiţionale, din bugetul UE, cu care suntem obişnuiţi”.

”La PNRR, de două ori pe an Guvernul României trebuie să depună cerere de plată la Comisia Europeană, cu reformele îndeplinite şi în funcţie de aceste reforme îndeplinite vom primi câte o tranşă. România a primit până acun, cu succes, prefinanţarea de 4 miliarde de euro şi două tranşe, între două şi trei miliarde de euro fiecare, în total România a absorbit 9,2 miliarde de euro. Suntem în total doar şapte state ale UE care am primit prefinanţarea, prima tranşă şi a doua tranşă. Ca atare, dacă suntem între primele şapte state, din 27 de state, mi se pare că suntem oarecum în prima parte a clasamentului, nu suntem codaşi, nu suntem la retrogradare”, a afirmat Mureşan.

Europarlamentarul PNL a precizat că ”situaţia nu este atât de neagră cum pare că o discutăm tot timpul în România”.

”Va trebui să depunem următoarea cerere de plată şi sper să o primim şi pe aceea rambursată cât de curând. În momentul de faţă, sunt doar două state membre ale UE care au avut trei tranşe plătite, Spania şi Italia. România, alături de şase state, am avut două tranşe, deci stăm destul de bine”, a completat el. Siegfried Mureşan a precizat că reformele sunt necesare pentru ca tranşele viitoare să fie plătita ca şi primele două.

”Legat de bugetul tradiţional al UE, acolo este o legătură cu reducerea deficitului”, a mai menţionat Siegfried Mureşan, el arătând că România se află în procedură de deficit excesiv din anul 2017, datorită deficitului mare înregistrat de guvernul din 2016.

”Acum, trebuie să revenim pe partea descendentă a deficitului şi dacă nu am respecta regulile europene, la finalul unui proces lung, una dintre posibilităţi ar fi şi suspendarea temporară a unor categorii de fonduri europene, dar aceasta este o bombă nucleară, la finalul unui lung proces şi vreau să spun foarte clar, nu se pune problema suspendării fondurilor europene tradiţionale, din bugetul UE, în momentul de faţă. Trebuie să reducem deficitul, este important să respectăm angajamentele, dar această sperietoare de care s-a discutat şi în România în ultima perioadă este o bombă nucleară pe care sunt convins că Comisia Europeană nu o va folosi în ceea ce priveşte România, în viitorul apropiat. Vreau să spun foarte clar, nu există riscul suspendării fondurilor europene, datorită deficitului din România”, a mai spus Siegfried Mureşan.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.