Europarlamentarul Siegfried Mureşan spune, vineri, că ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, ”minte ca fostul şef Victor Ponta şi este incompetent ca actuala sa şefă, Viorica Dăncilă” şi susţine că Guvernul ar trebui să recunoască că nu a făcut nimic pentru fermierii afectaţi de pestă porcină şi să sprijine amendamentele în negocierile finale pe buget.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Europarlamentarul Siegfried Mureşan a postat, vineri, un mesaj pe Facebook, ca reacţie la declaraţia ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici, care a spus că Guvernul României nu a făcut nico propunere de tăiere de fonduri în Consiliul Uniunii Europene pentru fermierii afectaţi de pestă, şi afirmă că Teodorovici ”minte ca fostul şef Victor Ponta şi este incompetent ca actuala sa şefă, Viorica Dăncilă”.

”După ce ieri am făcut public că Guvernul României a votat tăierea fondurilor pentru fermierii afectaţi de pesta porcină africană (PPA) în Bugetul UE 2019, domnul Teodorovici a făcut o serie de afirmaţii neadevărate. De aceea, trebuie să îl corectez, să vă spun unde greşeşte şi unde minte: Ministrul Teodorovici spune: «România nu a propus nicio tăiere». Adevărul este: Guvernul a votat tăierea, asta am spus eu ieri, acesta este adevarul. Nu am spus că ei au propus tăierea, ci că au votat fără să clipească reducerile de fonduri. Acesta este un lucru grav în sine. Un guvern competent s-ar fi opus cu succes acestor tăieri”, scrie Siegfried Mureşan pe Facebook.

Acesta continuă explicând că, ”ca să-şi justifice incompetenţa”, Eugen Teodorovici a avut ”obrăznicia” de a-l acuza că nu a depus amendamentele la liniile bugetare corecte.

”Primul meu amendament este depus la linia bugetară «05.02.15.99 - alte măsuri pentru carnea de porc, carnea de pasăre, ouă, apicultură sau alte produse de origine animalăۚ». La această linie, eu am cerut 100 de milioane de euro. Este exact linia bugetară la care, în bugetul de anul anterior, au fost alocate 60 de milioane de euro pentru combaterea pestei porcine şi a gripei aviare. Consiliul, cu votul Guvernul României, a propus zero euro la această linie bugetară”, mai spus Mureşan.

Acesta explică apoi că a depus încă un amendament la linia bugetară "17.04.04 - Fondul pentru măsuri de urgenţă privind sănătatea animalelor şi plantelor", care a finanţat în 2015 măsuri de combatere a pestei porcine africane în Ungaria şi Slovacia.

”La acea vreme, domnul Teodorovici era tot ministru al Finanţelor, deci ar trebui să ştie. Ministerul Finanţelor Publice tot încearcă să găsească explicaţii pentru că Guvernul a votat tăierea fondurilor. Adevărul este că eu mă ocup să aduc fonduri UE pentru fermierii afectaţi de PPA, iar ei nu au făcut nimic. Singurul lucru bun pe care îl pot face de acum este să recunoască că nu au făcut nimic şi să sprijine amendamentele mele în negocierile finale pe buget”, a mai scris Mureşan în mesajul de pe Facebook.

Europarlamentarul liberal Siegfried Mureşan a anunţat, joi, că Guvernul condus de Viorica Dăncilă a votat în Consiliul Uniunii Europene (UE) tăierea fondurilor europene pentru fermierii afectaţi de pesta porcină.

Ministerul Finanţelor a reacţionat şi a transmis, pentru News.ro, că poziţia Consiliului adoptată în data de 4 septembrie nu avea cum să includă amendamente depuse ulterior datei de 11 iulie, dată la care statele membre au convenit proiectul de buget.

Ulterior, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat că România nu a făcut nicio propunere de tăiere a fondurilor pentru despăgubiri în cazul pestei porcine, el acuzându-l pe europarlamentarul Siegfried Mureşan că duce în Parlamentul European “practica” din legislativul românesc şi încearcă să imprime o confuzie în spaţiul punlic.
 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.