Membrii Comitetului Parlamentar de Asociere UE – Moldova au adoptat, miercuri seară, la Strasbourg o declaraţie în care cer instituţiilor europene să acţioneze pentru a oferi Republicii Moldova statutul de ţară candidată a Uniunii Europene, transmite europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan, într-un comunicat oficial. Declaraţia a fost adoptată în cadrul celei de-a 11-a Reuniunii a Comitetului Parlamentar de Asociere care s-a desfăşurat ieri şi continuă şi astăzi în Parlamentul European.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Declaraţia pe care am adoptat-o transmite un mesaj clar de susţinere a integrării europene a Republicii Moldova. Este primul răspuns clar şi pozitiv pe care îl primeşte Republica Moldova de la nivel european ca urmare a cererii de aderare”, a declarat deputatul european Siegfried Mureşan, preşedintele Delegaţiei Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Moldova.
 
”Republica Moldova este la fel de importantă ca Ucraina pentru securitatea Uniunii Europene. De aceea, tot ceea ce suntem pregătiţi să-i oferim Ucrainei trebuie să îi oferim şi Republicii Moldova”, a mai spus eurodeputatul Siegfried Mureşan.
 
”Declaraţia adoptată aseară mai cere instituţiilor europene accelerarea integrării Republicii Moldova în piaţa unică a UE. Accesul la piaţa unică va aduce cetăţenilor Republicii Moldova beneficii directe şi imediate: produsele moldoveneşti vor putea fi exportate liber pe piaţa europeană, vor veni mai mulţi investitori în Republica Moldova, vor apărea noi locuri de muncă şi oamenii se vor bucura de standarde de calitate ale produselor la fel ca standardele de calitate din ţările Uniunii Europene”, a explicat Siegfried Mureşan.
 
Europarlamentarul arată că Documentul agreat mai cuprinde alte trei lucruri importante pentru Republica Moldova: ”Primul lucru, cerem Comisiei Europene crearea unui Grup de Suport pentru Republica Moldova asemănător cu grupul de suport creat pentru Ucraina. Prin crearea acestui grup, ar creşte personalul UE în Republica Moldova care să ofere mai mult sprijin tehnic şi administrativ autorităţilor de la Chişinău. Al doilea lucru, solicităm o cooperare mai strânsă între ţările membre ale Uniunii Europene şi Republica Moldova în investigarea fraudei care a dus la dispariţia unui miliard de dolari din băncile moldoveneşti. Uniunea Europeană aşteaptă progrese din partea autorităţilor de la Chişinău în această investigaţie. În acelaşi timp, Republica Moldova are nevoie de sprijin din partea ţărilor UE pentru a identifica mai uşor cum au fost transferaţi banii furaţi. Nu în ultimul rând, cerem creşterea asistenţei financiare din partea Uniunii Europene pentru Republica Moldova. Gestionarea a 400.000 de refugiaţi ucraineni a pus o presiune foarte mare pe economia Republicii Moldova care era deja afectată de alte două crize majore: criza creşterii preţului la energie şi criza generată de pandemia de COVID-19”. 
 
 
Siegfried Mureşan spune că ”Uniunea Europeană a ajutat deja Republica Moldova, prin aprobarea unei asistenţe macrofinanciare de 150 de milioane de euro şi prin alte forme de sprijin financiar şi tehnic. Comisia Europeană a anunţat marţi un nou program de sprijin bugetar de 53 de milioane de euro pentru Republica Moldova”.
 
”Sunt măsuri binevenite, dar care acoperă doar o parte din nevoile financiare ale Republicii Moldova. Autorităţile şi cetăţenii au acţionat în spirit european şi au oferit adăpost, masă şi îngrijire medicală sutelor de mii de refugiaţi din Ucraina. Este timpul ca şi noi să fim solidari şi să nu lăsăm Republica Moldova să acopere singură cea mai mare parte din costurile acestei crize”, a mai spus preşedintele Delegaţiei Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Moldova, Siegfried Mureşan.
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.