Membrii Comitetului Parlamentar de Asociere UE - Moldova au adoptat, marţi seara, la Chişinău o declaraţie în care cer instituţiilor Uniunii Europene să înceapă negocierile de aderare cu Republica Moldova cât mai repede după îndeplinirea celor nouă recomandări transmise de Comisia Europeană în avizul privind acordarea statului de ţară candidată, a anunţat eurodeputatul Siegfried Mureşan.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Declaraţia a fost adoptată în cadrul celei de-a 12-a reuniunii a Comitetului Parlamentar de Asociere care a avut loc ieri la Chişinău şi care a fost co-prezidată de eurodeputatul Siegfried Mureşan, în calitate preşedinte al Delegaţiei Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Moldova, potrivit unui comunicat de presă.

„Autorităţile din Republica Moldova au reuşit, într-un timp foarte scurt, să adopte un Plan de acţiuni pentru implementarea celor nouă recomandări prevăzute în avizul Comisiei Europene din luna iunie privind acordarea statutului de stat candidat.  În pofida situaţiei dificile din Republica Moldova, cauzată de criza energetică şi de războiul din Ucraina, autorităţile de la Chişinău reuşesc să implementeze într-un ritm foarte bun recomandările Comisiei. Acest lucru demonstrează un angajament clar pentru parcursul european al ţării.  Tocmai de aceea, noi, Uniunea Europeană, trebuie să oferim autorităţilor şi cetăţenilor Republicii Moldova o perspectivă clară privind următorii paşi în procesul de aderare. În declaraţia adoptată, cerem instituţiilor europene să înceapă negocierile în vederea aderării cât mai repede după îndeplinirea de către Republica Moldova a celor nouă recomandări emise de Comisia Europeană. În acest sens, cerem Comisiei să comunice cât de curând posibil eventualele condiţii suplimentare necesare pentru deschiderea negocierilor”, a declarat deputatul european Siegfried Mureşan.

El a adăugat că este solicitat instituţiilor europene să asigure sprijin financiar suplimentar, inclusiv fonduri europene nerambursabile, pentru a susţine procesul de aderare al Republicii Moldova, dar şi pentru gestionarea crizei energetice.

„Federaţia Rusă şantajează încontinuu Republica Moldova cu scumpiri şi reduceri ale livrărilor de gaz. Noi trebuie să fim, ca şi până acum, alături de autorităţile şi cetăţenii Republicii Moldova în eforturilor lor de a reduce dependenţa energetică de Rusia. Mai cerem totodată, încheierea unui acord între Uniunea Europeană şi Republica Moldova privind eliminarea tarifelor de roaming. Poziţia mea aici este clară: tot ceea ce îi oferim Ucrainei trebuie să-i oferim şi Republicii Moldova. Iar dacă UE decide să elimine tarifele de roaming pentru Ucraina, acelaşi lucru trebuie să-l facă şi în cazul Republicii Moldova. Nu în ultimul rând, solicităm liberalizarea totală a comerţului şi transportului din Moldova în Uniunea Europeană şi accelerarea integrării Republicii Moldova în piaţa unică europeană”, a mai afirmat eurodeputatul PNL.

Acesta a subliniat că declaraţia adoptată marţi seară „transmite un mesaj clar de susţinere a integrării europene a Republicii Moldova, a procesului său de reformare şi sprijin în contextul crizei energetice provocate de Rusia”.

„Republica Moldova, stat candidat UE, este membră a familiei noastre europene. Îşi demonstrează zilnic determinarea de a-şi continua parcursul european, în ciuda presiunilor cauzate de războiul Rusiei în Ucraina. Noi, Parlamentul European, vom continua să sprijinim aceste eforturi fiindcă ele aduc beneficii atât cetăţenilor din Republica Moldova, cât şi cetăţenilor tuturor statelor membre ale Uniunii Europene”, a mai spus Mureşan.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.