Senatul a fost convocat marţi în sesiune extraordinară de către Biroul Permanent pentru perioada 10-31 ianuarie, programul de lucru incluzând doar activităţi în teritoriu şi în comisiile permanente, iar pe 25 ianuarie fiind aşteptat în Parlament proiectul de buget pe anul în curs.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În şediţa Biroului Permanent s-a decis convocarea plenului pentru azi, la ora 13.00, de asemenea pentru convocarea unei sesiuni extraordinare 10-31 ianuarie. Noul Parlament e responsabil, încearcă să rezolve probleme de administrare, guvernare, colegii mei azi vor întruni cvorumul la Senat. La 13.00, conform Regulamentului, trebuie întrunit plenul. Pe 25 (ianuarie – n.r.) cred că vom primi proiectul de buget de la Guvern”, a anunţat vicepreşedintele Senatului Nicolae Bădălău.

Bădălău a fost desemnat de către preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, să asigure conducerea acestei camere legislative în perioada 6-13 ianuarie.

Liberalii au criticat convocarea sesiunii extraordinare, pe care o consideră ”un vicleşug” pentru ca Guvernul să poată emite ordonanţe în lipsa unei legi de abilitare.

”Este pentru prima dată când într-o sesiune extraordinară sunt programate activităţi în circumscripţiile electorale şi lucrări în comisiile permanente, ca şi cum ele nu ar fi existat. Chestiunea asta este pentru a crea posibilitatea Guvernului să emită acele ordonanţe fără legea de abilitare, ceea ce este un simplu vicleşug care nu onorează activitatea nici a Guvernului, nici a majorităţii parlamentare”, a declarat liderul grupului PNL din Senat, Mario Oprea.

El a atras atenţia că este nevoie ca şi plenul Senatului să aprobe convocarea sesiunii extraordinare, iar acest lucru nu va fi posibil în lipsa cvorumului de şedinţă.

”Dacă nu avem cvorum, această sesiune pică la Senat. 69 de membri ai Senatului vor trebui să fie prezenţi în plen, este articolul 85 din Regulamentul Senatului”, a mai spus Oprea.

Potrivit programului de lucru propus de Biroul Permanent, în sesiunea extraordinară senatorii ar urma să aibă activităţi în circumscripţiile electorale şi lucrări în comisiile permanente.

Articolul 95 din Regulamentul Senatului prevede că ”proiectul programului de activitate pentru săptămâna următoare este supus spre aprobare Senatului şi se adoptă, cu votul majorităţii senatorilor prezenţi, în ultima zi de activitate în plen a săptămânii; acesta se distribuie senatorilor, se afişează la sediu şi se publică pe site-ul Senatului”.

Luni, Camera Deputaţilor a fost convocată în sesiune extraordinară până la finalul lunii ianuarie. La plenul de luni au fost prezenţi mai puţin de 40 de deputaţi, iar preşedintele Camerei, Liviu Dragnea, nu a participat la şedinţă, fiind apostrofat pe hol de către deputatul PMP Robert Turcescu.

Sesiunea parlamentară ordinară începe în 1 februarie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.