Sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis privind modificarea Legii cetăţeniei şi cea a USR şi a Foreţei Drepte privind Legea securităţii cibernetice vor fi discutate de Curtea Constituţională în 15 februarie 2023.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Conform unei comunicări a CCR, în 15 februarie anul viitor va analiza  sesizarea referitoare. la Legea privind securitatea şi apărarea cibernetică
precum şi pentru modificare şi completarea unor acte normative, precum şi sesizarea referitoare. la Legea pentru modificarea art. 8 alin. (1) lit. a) din Legea cetăţeniei române nr. 21/1991.
În 18 ianuarie 2023, judecătorii CCR vor dezbate sesizarea referitoare la Hotărârea Parlamentului nr.35/2022 privind numirea a doi membri în Colegiul director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării.
Preşedintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu modificarea Legii cetăţeniei care permite obţinerea cetăţeniei române de către cetăţenii străini căsătoriţi cu un cetăţean român dacă aceştia convieţuiesc în străinătate de cel puţin 10 ani de la data căsătoriei şi începlinesc şi celelalte condiţii impuse de lege. În opinia preşedintelui, prevederea este lipsităde claritate şi precizie şi nu reiese dacă perioada de 10 ani trebuie să fie una neîntreruptă sau nu. De asemenea, contravine prevederii conform căreia dacă cel care solicită cetăţenia română se află în afara teritoriului statului român o perioadă mai mare de 6 luni în cursul unui an, anul respectiv nu se ia în calcul. ”Este neclar şi dacă prin completarea dispoziţiei menţionate termenul de 10 ani de convieţuire în străinătate se raportează la momentul unei căsătorii încheiate potrivit legii române sau încheiate potrivit legii statului cetăţeanului străin sau a unui stat terţ, situaţie ce poate ridica problema recunoaşterii sale în România”, mai argumentează Iohannis.
De asemenea, deputaţii USR şi Forţa Dreptei au sesizat Curtea Constituţională pe legea securităţii cibernetice, formaţiunile afirmând că legea a fost adoptată în viteză de coaliţia PSD-PNL-UDMR, fără o dezbatere reală în societatea civilă şi în Parlament, şi încalcă grav dreptul la viaţă privată al românilor. USR nu poate accepta ca România să fie transformată de Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă într-o republică a securiştilor, precizează formaţiunea. USR mai arată că nu poţi să obligi sute de mii de furnizorii de servicii tehnice de securitate cibernetică să-şi toarne clienţii şi să ofere pe tavă, fără mandat de la judecător, date şi informaţii private ale acestora. Forţa Dreptei precizează că ”sesizarea are în vedere argumente care ţin de modul defectuos în care a fost reglementat acest domeniu, utilizându-se în mod deliberat formulări vagi şi echivoce”.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.