Liderul senatorilor PSD, Şerban Nicolae, a comentat, vineri, atacarea la CCR de către Avocatul Poporului a OUG pe tema justiţiei, afirmând că astfel de măsuri trebuie suspuse controlului constituţional "cu cât mai repede, cu atât mai bine".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Eu nu aş vrea să exercit niciun fel de presiuni. Din punctul meu de vedere oricum, mai devreme sau mai târziu, textul adoptat de Guvern prin acea OUG ar trebui supus controlului de constituţionalitate. Tot ceea ce ţine de drepturi şi libertăţi fundamentale, tot ceea ce poate intra în coliziune cu normele şi rigorile constituţionale trebuie să facă obiectul unui asemenea control. Cu cât mai repede, cu atât mai bine", a declarat Şerban Nicolae.

Avocatul Poporului susţine, în sesizarea adresată CCR, că OUG privind Codurile penale este neconstituţională în integralitate, prin lipsa justificărilor reale privind urgenţa actului, dar conţine şi prevederi punctuale contrare Legii fundamentale, precum noua definiţie a abuzului în serviciu şi exceptarea răspunderii penale asupra actelor normative emise de autorităţi, care nu respectă decizii anterioare ale Curţii Constituţionale.

Avocatul Poporului susţine că a primit de la Procurorul general o scrisoare cu propriile critici ale Ministerului Public asupra OUG, însă din lipsă de timp ele nu au putut fi verificate în integralitate. Din acest motiv, adresa procurorului general a fost ataşată sesizării trimise vineri, la CCR.

În schimb, Victor Ciorbea spune că, din analizele instituţiei sale, există critici atât extrinseci (referitoare la forma OUG), cât şi intrinseci (referitoare la prevederile ei). Criticile extrinseci o fac neconstituţională în integralitate.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.