Senatul are pe ordinea de zi a plenului de miercuri, care va începe la ora 14.00, raportul de admitere al Comisiei juridice şi respingerea cererii de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis la proiectul de lege prin care Parlamentul decide data alegerilor legislative şi nu Guvernul. Iniţiativa legislativă urmează să fie votată într-un plen de către Senat, în calitate de prim for sesizat. Conform hotărârii Executivului, alegerile generale au loc pe 6 decembrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vicepreşedintele PSD Mihai Tudose a afirmat luni că săptămâna aceasta Senatul va încerca din nou să voteze proiectul de lege prin care Legislativul decide data alegerilor generale şi nu Executivul. 

Senatul nu a avut cvorum marţea trecută să discute proiectul, iar Biroul permanent nu a întrunit prezenţa necesară de şedinţă pentru a schimba secretarul conducerii forului legislativ Ion Ganea, exclus din PSD după ce a boicotat întrunirile.

Preşedintele Senatului Robert Cazanciuc a anunţat pe 3 noiembrie că din totalul necesar de 68 de senatori şi-au înregistrat prezenţa doar 62, prin urmare nu a fost întrunit cvorumul necesar de şedinţă. Plenul avea pe ordinea de zi încetarea statutului de membru şi secretar al Biroului permanent al forului legislativ a lui Ion Ganea, exclus din PSD după ce a boicotat alături de PNL şi USR şedinţele conducerii Senatului în care trebuia să aprobe trimiterea la comisia juridică a proiectului de lege care prevede că Parlamentul stabileşte data alegerilor şi nu Guvernul, iniţiativă trimisă la reexaminare de Klaus Iohannis către Legislativ.

Pe ordinea de zi a plenului de marţea trecută al Senatului era înscris proiectul de hotărâre privind constatarea încetării de drept a statutului de membru al Biroului permanent şi secretar al Senatului a lui Ion Ganea, precum şi alegerea unor membri ai Biroului permanent al forului legislativ.

Senatoarea PNL Alina Gorghiu, membru în Biroul permanent a declarat la începutul săptămânii trecute, pentru News.ro, că şeful forului legislativ Robert Cazanciuc a convocat un plen pentru ziua de marţi, fără a exista o ordine de zi aprobată în prealabil în Biroul Permanent, şedinţă care nu a fost ţinută din nou luni din cauza lipsei de cvorum. Ea a adăugat că PNL va apela la toate pârghiile legale, inclusiv sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la această decizie neregulamentară a social-democratului.

Liberalii vor analiza „şi în ce măsura comportamentul lui Cazanciuc se încadrează la abuz in serviciu, pentru că aşa pare”, a mai spus Gorghiu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.