Senatul a aprobat, în plenul de marţi, suplimentarea ordinii de zi şi schimbarea Regulamentului forului legislativ pentru a putea fi înfiinţată o nouă comisie permanentă parlamentară pentru ştiinţă, inovaţie şi tehnologie. A fost scos cuvântul „ştiinţă” din denumirea comisiei pentru învăţământ pentru nu fi confundate cele două comisii. Senatul a adoptat componenţa comisiilor parlamentare ale forului legislativ. Iulia Scântei de la PNL are şefia comisiei juridice, Adrian Streinu-Cercel de la PSD conduce comisia pentru sănătate şi şefia comisiei pentru abuzuri a revenit senatoarei AUR Diana Şoşoacă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE Prin urmare PSD va avea şefia a opt comisii: afaceri europene, constituţionalitate, politică externă, drepturile omului, sănătate, comunicaţii, ape şi păduri, regulament.

PNL are preşedinţia a şapte comisii: juridică, agricultură, apărare, cultură, transporturi, învăţământ, ştiinţă.

USR-PLUS va avea şefia a patru comisii: economică, muncă, buget, mediu.

UDMR va conduce două comisii şi anume energie şi administraţie publică, iar AUR are tot două comisii - cercetarea abuzurilor şi cea pentru comunităţile de români de peste graniţe.

Cine de la PSD va conduce nominal comisiile 

Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene va fi Angel Tîlvăr de la PSD, Cristian Ghica vicepreşedinte, de la USR-PLUS şi liberalul Vlad Pufu va fi secretar. Ion Rujan de la PSD va conduce comisia pentru constituţionalitate, vicepreşedinte va fi Sorin Mateescu de la AUR şi secretar Cristian Niculescu-Ţăgârlaş de la PNL.

Titus Corlăţean va fi preşedintele Comisiei pentru politică externe, vicepreşedinte al forului este Roberta Anastase de la PNL şi secretar Cristian Bordei de la USR-PLUS.

Social-democratul Matei Constantin Bogdan va avea şefia comisiei pentru drepturile omului, egalitate de şanse, culte şi minorităţi, vicepreşedinte este Cristian ioan de la PNL, iar Ionuţ Neagu de la AUR va fi secretarul comisiei.

Adrian Streinu-Cercel de la PSD are şefia Comisiei pentru snătăate publică, vicepreşedinte este liberalul Gheorghe Carp şi secretarul Comisiei este Laszlo Attila.

Marius Humelnicu, senator PSD, conduce Comisia pentru comunicaţii şi tehnlogia informaţiei, vicepreşedinte este Laur Trifan de la USR-PLUS, iar secretar este Ciprian Pandea, de la PNL.

Liviu Lucian Mazilu de la PSD este la şefia Comisiei pentru ape, păduri, pescuit şi fond cinegetic, vicepreşedintel Andrei Hangal de la AUR şi secretar este Cristian Chirteş de la PNL.

Comisia pentru regulament îl are ca preşedinte pe Marius Toanchină, vicepreşedinte este liberalul Eugen Ţapu Nazare şi secretar este Narcis Mircescul de la USR-PLUS.

Comisiile conduse de PNL

Iulia Scântei de la PNL va avea şefia Comisiei juridice, vicepreşedinte este Simona Spătaru de la USR-PLUS, iar secretar este Laura Fulgeanu de la PSD.

Liberalul George Scarlat va conduce Comisia pentru agricultură, vicepreşedinte este social-democratul Lucian Trufin şi secretar este de la USR-PLUS Sebastian Cernic.

Nicoleta Pauliuc de la PNL are şefia comisiei pentru apărare, Felix Stroe de la PSD este vicepreşedinte şi secretar este Gheorghiţă Mîndruţă de la USR-PLUS.

Senatorul PNL Toma Petcu este preşedinte al Comisiei pentru transporturi, vicepreşedinte este Răzvan Cuc de la PSD şi Marius Bodea de la USR-PLUS este secretar.

Viorel Badea de la PNL conduce comisia pentru cultură şi media, Gabriela Creţu (PSD) este vicepreşedinte şi Rodica Boancă de la AUR este secretar.

Monica Anisie conduce comisia pentru învăţământ, Novak Zoltan este vicepreşedinte, iar secretar este Irineu Darău de la USR-PLUS.

Noua comisie înfiinţată pentru ştiinţă, inovare şi tehnologie va fi condusă tot de PNL şi anume de Sorin Cîmpeanu, vicepreşedinte este Florian Bodog, iar secretar este Cristinel Berea de la USR-PLUS.

Cine de la USR-PLUS are şefia comisiilor

Comisia economică va fi condusă de Silvia Dinică de la USR-PLUS, vicepreşedinte este Daniel Zamfir de la PSD şi secretar Dănuţ Bîcă de la PNL.

Ştefan Pălărie de la USR-PLUS conduce comisia pentru muncă, vicepreşedinte este Fejer Laszlo, iar secretar este social-democratul Eusebiu Pistru.

Claudiu Mureşan de la USR-PLUS conduce comisia pentru buget-finanţe, vicepreşedinte este liberalul Nicolae Neagu şi secretar este Ionel Cristescu de la PSD.

Aurel Oprinoiu (USR-PLUS) este preşedintele Comisiei pentru mediu, vicepreşedinte este Ion Rotaru de la PSD şi secretar este Irina Kovacs de la UDMR.

Comisiile conduse de UDMR

Comisia pentru energie, infrastructură energetică şi resurse minerale este condusă de Antal Lorant de la UDMR, vicepreşedinte este Ovidiu Florean (PNL) şi secretar este Cornel Cristian Resmeriţă de la PSD.

Comisia pentru administraţie publică va fi condusă de Csaszar Karoly de la UDMR, vicepreşedinte este Mihai Veştea de la PNL şi secretar este Maricel Popa de la PSD.

Diana Şoşoacă de la AUR are şefia Comisiei pentru cercetarea abuzurilor

Preşedinte al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii este Diana Şoşoacă, vicepreşedinte este Ion Prioteasa de la PSD şi secretar Raluca Ioan de la PNL.

Claudiu Târziu, senator AUR, conduce comisia pentru comunităţile de români de peste graniţe, vicepreşedinte este Daniel Cadariu de la PNL şi Mihai Genoiu, senator PSD, este secretar.

ŞTIREA INIŢIALĂ „Solicităm introducerea pe ordinea de zi a plenului Senatului modificarea regulamentului Senatului pentru a putea permite înfiinţarea unei noi comisii”, a afirmat în plen liderul senatorilor USR-PLUS Radu Mihail. 

Preşedintele Senatului Anca Dragu a supus votului cererea şi cu majoritatea, două voturi „împotrivă” şi două abţineri a fost aprobată suplimentarea ordinii de zi a şedinţei forului legislativ. 

Ulterior, Radu Mihail a anunţat în plen că propunerea este „de modificare este înfiinţarea unei noi comisii permanente pentru ştiinţă, inovaţie şi tehnologie şi modificara Comisie de învăţământ prin eliminarea cuvântului ştiinţă pentru a nu exista confuzii între cele două comisii”.

Proiectul de hotărâre privind completarea Regulamentului Senatului a fost aprobat.

Senatul a votat şi aprobat marţi componenţa comisiilor permanente ale Senatului şi componenţa nominală a birourilor de conducere a comisiilor permanente.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.