Plenul Senatului a votat, miercuri, cu 80 de voturi "pentru" şi două abţineri, proiectul de lege depus de PNL prin care publicitatea la jocuri de noroc se va putea face doar în intervalul 23.00 şi 6.00. Prin proiect, se interzice total reclama şi publicitatea pentru jocuri de noroc, pentru operatorii care nu deţin licenţă de funcţionare şi se interzice orice formă de comunicare comercială audiovizuală pentru activităţile de jocuri de noroc, prezentate sau recomandate de personalităţile din diverse domenii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Alina Gorghiu a afirmat în plen că, prin proiectul de lege, ”tinerii şi adulţii nu vor fi expuşi, în timpul zilei, la niciun fel de reclamă privind pariurile”. ”Singura excepţie este cea legată de transmisiunile sportitive în direct, doar însoţite de mesajul: Fi responsabil!”, a mai spus senatoarea PNL.

Ea a arătat că s-a diminuat dimensiunea panourilor publicitare la 30 de metri şi se interzice promovarea, în premii, cu bani şi buniri materiale, pentru această formă de publicitate. Iniţiatorii precizează că ”prevederile în vigoare ale Legii nr. 504/2002 a audiovizualului din România instituie interdicţia pentru furnizorii de servicii media audiovizuale de a stimula comportamente dăunătoare sănătăţii şi siguranţei populaţiei”.

”Au fost introduse, prin modificări legislative, interdicţii privind stimularea consumului de alcool şi ţigarete. Alte comportamente care reprezintă un factor de risc major pentru populaţie au rămas neacoperite de legislaţia în vigoare, în această categorie intrând şi promovarea comercială a jocurilor de noroc şi a pariurilor, care, mai ales în ultimii trei ani, au înregistrat o creştere semnificativă în grilele programelor de radio şi televiziune. Astfel, prezenta propunere legislativă are ca obiect de reglementare completarea Legii nr. 504/2002 a audiovizualului şi modificarea şi completarea Legii nr. 148/2000 privind publicitatea, ţinând cont, aşa cum se precizează în Expunerea de motive, de “decizia recentă a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, potrivit căreia dependenţa de jocurile de noroc a fost introdusă în categoria bolilor psihice extrem de grave”, precum şi de “incidentele tot mai numeroase înregistrate în România (mai multe sinucideri determinate de pierderile materiale iremediabile; pierderea locului de muncă; destrămarea familiilor; pierderea tutelei copiilor etc.)”.

Prin amendamentele depuse de senatorii Alina Ştefania Gorghiu, Cătălin Daniel Fenechiu, Cristian Augustin Niculescu Ţâgârlaş, Viorel Riceard Badea şi Vlad Mircea Pufu, astfel cum au fost admise de cele două comisii, se propune adoptarea unor prevederi în sensul instituirii anumitor restricţii în ceea ce priveşte desfăşurarea activităţii de comunicare comercială audiovizuală pentru activităţile de jocuri de noroc, restricţii în ceea ce priveşte publicitatea pentru jocurile de noroc, limitele în care sunt premise formele de publicitate exterioară cu privire la jocurile de noroc.

De asemenea, se stabileşte în sarcina Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc să monitorizeze respectarea noilor prevederi introduse prin amendamente, în ceea ce priveşte publicitatea pentru jocurile de noroc. Prin amendamentul depus de senatorul Turos Lorand şi admis de comisii, se interzice orice formă de comunicare comercială audiovizuală pentm activităţile de jocuri de noroc, prezentate sau recomandate de personalităţile din diverse domenii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.