Plenul Senatului a respins, marţi, cu 77 voturi ”împotrivă”, 8 abţineri şi doar 25 de voturi ”pentru”, proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Senatul este prima cameră sesizată, proiectul urmând să ajungă la Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.

Comisia juridică a Senatului a dat, marţi, raport de admitere proiectului de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe în perioada vacanţei parlamentare, respingând toate amendamentele venite de la comisiile avizatoare, astfel că proiectul a rămas în varanta trimisă de Executiv Parlamentului, în privinţa domeniilor în care poate legifera.

Senatorul PNL Puiu Haşotti a declarat, în cadrul dezbaterilor din plen, că nu s-a întâmplat niciodată să fie respinsă legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe simple în perioada vacanţei parlamentare şi că o eventuală respingere ar fi o premieră în sens negativ. ”Aici nu e vorba dacă susţinem sau nu Guvernul, este vorba de a da un vot pentru ca Guvernul să poată guverna în aceste luni şi să emită Ordonanţe, pe nişte domenii foarte clar stabilite”, a spus Puiu Haşotti. El a făcut apel la colegii senatori să dea dovadă de normalitate.

Senatoarea ALDE Cristiana Anghel a intervenit în dezbateri, precizând că a citit ce vrea Guvernul să reglementeze. ”Păi vrea pe mama, pe tata din groapă, vrea pe verişoara... Să mă ierte Dumnezeu, vrea cam multe! Dacă vroia mai puţin, da. Având în vedere că domnul Cioloş ne-a gratulat, la cât suntem de nemernici şi de hoţi, în Parlamentul ăsta, păi să vină în vară la noi, să ne cheme! Suntem aici”, a spus Anghel.

Preşedintele Comisiei de cultură, Georgică Severin (PSD) a arătat, la rândul lui, că este o premieră să avem un Guvern technocrat care a prezentat un program de guvernare de 13 pagini şi care la secţiunea cultură avea şase rânduri, iar acum doreşte să facă reforme radicale pentru care Parlamentul nu l-a abilitat.

Liberalul Dorin Dobra a acuzat PSD că vrea să blocheze peste vară activitatea Guvernului ca să nu repare ce au stricat social-democraţii în cei trei ani în care au guvernat. ”Haideţi că, încet-încet, aflăm ce v-aţi pus în gând! Eram chiar nespus de curios să aflu care e motivul pentru care nu veţi abilita Guvernul să emite ordonanţe peste vară (...) Faceţi asta, astăzi, dar să ştie toată lumea de ce nu a lucrat Guvernul”, a mai declarat Dobra provocând reacţii de dezaprobare a senatorilor PSD din sala de plen.

Senatorul PSD Şerban Nicolae a spus şi el că nu am avut până acum un Guvern care să guverneze atât de prost. ”Este interesul românilor ca acest Guvern, pe perioada de vacanţă parlamentară, să se limiteze la acte de administrare”, a spus Nicolae, făcând referire la Ordonanţa adoptată de Guvern, privind modificarea legislaţiei penale. ”Un consilier a spus că Parlamentul nu şi-a făcut treaba. Parlamentul nu se răzbună pe Guvern, dar atâta incompetenţă şi lipsă de responsabilitate... Este responsabilitatea Parlamentului să nu fie complice acestui Guvern”, a spus Şerban Nicolae, anunţând că grupul PSD va vota împotriva proiectului de lege

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.