Senatorul USR de Diaspora Radu Mihail a propus un set de modificări legislative prin care să fie încurajată participarea românilor din străinătate la viaţa politică a României. Propunerile, grupate în 3 categorii, se regăsesc sintetizate în documentul intitulat „Putere politică pentru Diaspora”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Acestea se referă la:
 
• Drepturi de reprezentare corecte: numărul echitabil de parlamentari, votul în Diaspora pentru parlamentarii din țară, dreptul de a candida indiferent de domiciliu;
 
• Accesul facil la vot prin metode alternative, precum: votul anticipat, prin corespondenţă extins, votul electronic la distanţă şi în secţie, votul prin procură;
 
• Implicare în viaţa politică şi administrativă din ţară: participarea aleşilor locali din străinătate la Adunările 
 
Generale ale Asociaţiilor Comunelor/Oraşelor/Municipiilor din ţară, susţinerea partidelor politice de către foşti cetăţeni români care au fost siliţi să renunţe la cetăţenie.
 
„Încă din 2016 am propus şi dezbătut atât la nivelul legislativului, cât şi cu românii din Diaspora, un pachet de modificări legislative care să încurajeze participarea românilor din străinătate la viaţa politică a României, spre exemplu: numărul echitabil de parlamentari, votul în Diaspora pentru parlamentarii din ţară, dreptul de a candida indiferent de domiciliu. Aceste proiecte au fost blocate în comisiile raportoare din Camera Deputaţilor. Vom continua să ne luptăm pentru deblocarea lor, în 2022”, a afirmat Radu Mihail, conform unui comunicat de presă al USR.
 
Astfel, la nivel legislativ, priorităţile parlamentarilor USR de Diaspora pentru anul 2022 sunt:
 
• deblocarea proiectelor electorale USR din comisiile juridică şi de administraţie publică din Camera Deputaţilor;
 
• introducerea în circuitul parlamentar a noilor propuneri legislative electorale;
 
• consultări cu cetăţenii, societatea civilă şi experţii din domeniu referitor la introducerea unor metode alternative de vot. 
 
„USR este singurul partid din România care a promovat constant implicarea politică a românilor din străinătate. La alegerile din 2020 am acoperit 90% din secţiile de votare cu delegaţi, fiind singurul partid care a reuşit să apere votul în majoritatea secţiilor. Suntem, de asemenea, partidul cel mai votat de românii din afara graniţelor şi avem obligaţia morală de a le face vocea auzită în Parlament”, mai indică sursa citată.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.