Senatorul UDMR Tánczos Barna, fost ministru al Mediului, a depus un proiect de lege prin care cotele de prevenţie şi intervenţie pentru vânătoarea de urşi bruni să fie stabilite prin lege, pe baza unor studii ştiinţifice. "Protecţia vieţii şi a proprietăţii umane trebuie să fie în centrul gestionării populaţiei de urşi bruni, alături de menţinerea speciei. Acest principiu este susţinut de UDMR”, a afirmat Tanczos. El a susţinut că, ”prin includerea în lege a cotelor de prevenţie pentru 426 de exemplare şi a cotelor de intervenţie pentru 55 de exemplare pentru următorii doi ani, asigurăm un set de măsuri clare

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Senatorul UDMR din judeţul Harghita Tánczos Barna a elaborat un proiect de lege prin care cotele de prevenţie şi intervenţie pentru vânătoarea de urşi bruni ar fi stabilite prin lege, iniţiativa semnată de peste 100 de parlamentari fiind înregistrată, marţi, la Parlament.

Potrivit unui comunicat de presă al UDMR, scopul grupurilor parlamentare ale formaţiunii este de a obţine aprobarea unui cadru legal care să pună viaţa umană în prim plan, dar care să stabilească, bazându-se pe studii ştiinţifice, cotele pentru prevenţie şi intervenţie în ceea ce priveşte populaţia de urşi din România.

"Protecţia vieţii şi a proprietăţii umane trebuie să fie în centrul gestionării populaţiei de urşi bruni, alături de menţinerea speciei. Acest principiu este susţinut de UDMR. Toate cercetările efectuate în ultimii ani demonstrează că populaţia de urşi creşte semnificativ în România, iar odată cu aceasta creşte şi numărul de atacuri şi daune cauzate de către aceasta. Prin urmare, necesitatea intervenţiei este incontestabilă. Astăzi, am depus un proiect de lege în Parlament care readuce vânătoarea pe baze ştiinţifice, cu cote precise, aşa cum se întâmplă deja în legislaţia românească pentru alte specii mai puţin periculoase”, a afirmat, după depunerea proiectului de lege, Tánczos Barna.

El a menţionat că proiectul UDMR a fost susţinut de 103 parlamentari, atât din arcul guvernamental, cât şi din partea opoziţiei.

”Acest lucru demonstrează că protecţia vieţii umane nu depinde de culoarea politică şi că este necesară o intervenţie eficientă pentru gestionarea problemelor cauzate de suprapopularea de urşi", a adăugat Tánczos Barna.

Senatorul a amintit că UDMR a pus în aplicare un pachet complex de măsuri cu privire la convieţuirea om-urs în ultimii ani. Ca parte a acestui pachet, s-a permis intervenţia imediată împotriva urşilor periculoşi, s-a acordat sprijin pentru achiziţionarea gardurilor electrice, s-au regularizat retroactiv plăţile pentru daunele cauzate de animale sălbatice şi s-a creat posibilitatea pentru plăţi imediate. De asemenea, s-au iniţiat recensăminte ştiinţifice ale populaţiei de urşi şi s-a demarat un proiect european pentru înfiinţarea unei noi rezervaţii de urşi în timpul mandatului său de ministru al Mediului.

"În opoziţie, folosim şi mijloace parlamentare pentru a proteja viaţa umană. Prin includerea în lege a cotelor de prevenţie pentru 426 de exemplare şi a cotelor de intervenţie pentru 55 de exemplare pentru următorii doi ani, asigurăm un set de măsuri clare", a subliniat senatorul UDMR.

Könczei Csaba, deputat UDMR din judeţul Covasna şi iniţiator al proiectului de lege, a subliniat, la rândul său, că proliferarea populaţiei de urşi reprezintă o problemă majoră pentru fermieri, motiv pentru care sunt necesare soluţii pe termen lung.

"Decizia finală privind proiectul de lege va fi luată de comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi apoi de plenul Camerei. UDMR va trata protecţia vieţii umane ca o prioritate şi în comisiile din Camera Deputaţilor, în scopul introducerii cât mai rapide în lege a cotelor de vânătoare pentru populaţia de urşi", a arătat el.

Potrivit UDMR, iniţiativa legislativă depusă în Senat completează Ordonanţa de Urgenţă din 2021 privind intervenţia imediată şi Legea Vânătorii. Proiectul de lege prevede că asociaţiile de vânătoare trebuie să preia probe genetice în cazul împuşcării, iar urşii masculi de vârf care depăşesc anumite punctaje şi urşii cu pui nu pot fi împuşcaţi. De asemenea, se instituie obligaţia strictă de raportare pentru monitorizarea precisă a extragerilor. Totodată, se stipulează în lege că Ministerul Mediului trebuie să efectueze recensăminte ale populaţiei de urs la fiecare doi ani şi să stabilească cotele de vânătoare pe baza acestora.

Proiectul de lege UDMR va fi discutat în Senat şi apoi, după lucrările comisiilor de specialitate din Camera Deputaţilor, proiectul final va fi supus adoptării de plenul Camerei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.