Senatorul PSD Radu Oprea a catalogat drept ”mincinos” programul de relansare economică a României promovat de PNL, spunând că nu există nicio bază economică şi nicio sursă de finanţare pentru proiectele propuse, dar şi că nu sunt indicate sursele de finanţare sau termene de finalizare a investiţiilor propuse. Oprea afirmă că programul este caracterizat prin ”plagiat, amatorism şi hoţie”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Un program de amatori, de mituit alegătorii este o bătaie de joc pentru această ţară. Este un blestem pentru România ca într-una dintre cele mai grele perioade să fie condusă de cel mai slab guvern de după Revoluţie” a afirmat senatorul PSD Radu Oprea, miercuri după-amiază, într-o conferinţă de presă, referindu-se la programul de relansare economică propus de Guvern.

Fostul ministru pentru Mediul de afaceri a catalogat programul propus de Executiv drept ”o declaraţie de intenţie” care conţine ”nişte cifre care au fost aruncate dezordonat pe hârtie”.

”Lipsesc termenele de finalizare la majoritatea propunerilor pe care le au, de aceea spunem că vând iluzii. Fiţuica pe care au denumit-o pompos «Reclădim România» (...) este un dezastru. Este un program care nu are nicio sursă de finanţare, care arată negru pe alb că Guvernul nu vrea să dubleze alocaţiile pentru copii şi nu vrea să crească pensile, dar are bani pentru tunurile date de firmele de casă ale PNL”, a mai declarat social-democratul.

Acesta a precizat că planul propus de PNL este caracterizat prin ”plagiat, amatorism şi hoţie”.

Oprea susţine că jumătate din program este ”ceea ce au plagiat de la PSD”, un sfert este ceea ce există deja, iar un sfert îl reprezintă ”tunurile pe care le pregăteşte guvernarea”. 

Între ideile care ar fi fost plagiate, fostul ministru a enumerat Fondul suveran de dezvoltare şi investiţii despre care spune că ”în fapt este acelaşi lucru”. O altă idee plagiată ar fi,  în opinia lui Oprea, înfiinţarea Băncii Naţionale de Invetiţii, precum şi asigurarea de locuri de muncă pentru tineri, a voucherelor pentru elevi, realizarea canalului Siret – Bărăgan, programul  Start-UP Nation despre care spune că ”este plagiat la indigo, cu mici modificării”.

”Aşa fac plagiatorii”, apreciază Oprea.

Printre ideile plagiate s-ar mai număra, conform reprezentantului PSD, şi măsuri propuse pentru agricultură, cum ar fi creşterea capacitătii de irigare, finanţarea producătorilor de legume, instalarea tinerilor fermieri, dar şi programe precum IMM Invest sau finanţarea afacerilor de tip factoring sau masa caldă în şcoli.
”Nu au plagiat doar programul PSD, ci şi realitatea care există deja” a afirmat Radu Oprea în acest context.

În ceea ce priveşte ”tunurile care sunt deja pregătite de PNL”, Oprea susţine că o  dovadă în acest sens o reprezintă asigurarea creditului comercial.

”Sunt trei mari firme care asigură credite comerciale, iar PNL vrea ca noi toţi să plătim din buzunarul românilor un miliard de lei pentru a plăti asigurarea pe care ar fi trebuit să plătească cele 3 firme multinaţionale. Din punctul nostru de vedere, este direct o deturnare din fonduri publice în buznarul unor firme private (..) Credem că e o măsură care ar trebuie cercetată mai cu atenţie de către organele de anchetă nu doar de către economişti”, a mai declarat  fostul ministru.

Acesta a mai catalogat programul PNL drept ”un program de cumpărat voturi”.

”Ceea ce ne indignează foarte tare este faptul că nu au nimic serios din punct de vedere social, nu spun cum va evolua salariul minim sau salariu mediu, punctul de pensie sau alocaţiile. Este un program mincinos”, a mai spus Radu Oprea.
Fostul ministru pentru mediul de afaceri consideră că PNL  ”minte” atunci când promite va creşte PIB-ul pe cap de locuitor şi afirmă că, în ceea ce priveşte proiectele de investiţii propuse de actualul guvern, sunt proiecte care au fost ”blocate” sau ”anulate de către liberali după ce au fost iniţiate de către fostele guvernări social-democrate”.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.