Senatorul USR Irineu Darău a precizat că USR PLUS riscă să se dezintegreze şi să devină irelevant pe scena politică şi consideră că este necesară o schimbare rapidă şi majoră de abordare, mai ales din partea conducerii formaţiunii. „Liderii au datoria morală să îşi admită erorile şi să se aşeze la masa discuţiilor. Singura soluţie în acest al 12-lea ceas este unitatea şi renunţarea la interesele mărunte de grup. Partidul poate fi salvat doar printr-un pact intern între facţiuni, menit să garanteze membrilor si filialelor drepturile statutare şi să demareze acum munca pentru 2024. Luptele interne şi divizarea privează USR PLUS de a fi o opoziţie reală şi eficientă, când coaliţia ultra-majoritară atacă tot mai virulent democraţia din România”, mai spune Darău.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Am candidat acum câteva luni la preşedinţia USR PLUS pentru că am o viziune despre unde şi cum ar trebui să meargă USR PLUS. Ştiu ce avem de făcut pentru ca a-l face din nou partidul în care românii să aibă încredere. Este de datoria mea să mă implic şi să îmi continui misiunea de a readuce USR PLUS acolo unde merită. În acest moment, din păcate pentru toţi, este absolut evident că ne îndreptăm spre prăpastie şi că începem să devenim un partid irelevant pe scena politică. Actuala conducere a USR PLUS trebuie să oprească imediat toate acţiunile planificate sau neplanificate care împing partidul spre rupere. Trebuie să facem o analiză a erorilor, să vedem ce a mers şi ce nu a mers, să realizăm un plan coerent şi eficient de a depăşi criza în care se află partidul. Este nevoie de unitate şi de fiecare membru în USR PLUS, pentru că şi aşa luptăm cu vechile partide care au resurse foarte mari şi vechi metehne. Este timpul că toate facţiunile şi toţi liderii partidului să renunţe la orgolii şi interese mărunte şi să ne adunăm cu toţii pentru a găsi soluţiile la problemele USR PLUS, dar şi la problemele tot mai numeroase ale românilor. Sunt dispus să mediez o asemenea întâlnire între actorii importanţi din USR PLUS, pentru că românii aşteaptă soluţii la problemele lor, nu certuri între noi. Este timpul pentru responsabilitate şi înţelepciune”, a explicat Irineu Darău, senator USR PLUS de Braşov, printr-un comunicat de presă.

El a adăugat că, în toţi aceşti ani, USR şi apoi USR PLUS au fost conduse de aceeaşi echipă, de aceiaşi oameni, iar întregul partid a ajuns acum într-un impas major. Acesta consideră că este obligatoriu ca această echipă de la vârf să accepte că ceva trebuie schimbat în stilul lor de conducere şi că trebuie să ne îndreptăm cu toţii, ca partid, către adevăratele valori ale oricărei organizaţii politice care se doreşte puternică şi eficientă: democraţie, meritocraţie, deschidere.

,,Se ştie că nu am aparţinut şi nu am favorizat vreodată taberele interne mari. Mai mult, am avertizat constant cu privire la riscuri şi am propus soluţii constructive, în momentele în care derapajele s-au îndesit. E o datorie să îi invit la discuţii pe liderii care continuă de ceva timp să ţină partidul într-o poziţie deloc confortabilă. Nu doar că nu performăm ca partid, că scădem în preferinţele electoratului, că ne pierdem membri şi simpatizanţi, dar suntem pe cale să distrugem singura posibilitate pentru a face o opoziţie reală şi eficientă în această ţară, apărând drepturile şi interesele românilor - acum când s-a constituit o adevărată “coaliţie a hoţiei” care încearcă efectiv să fure ţara bucată cu bucată”, a mai explicat Darău.

Senatorul USR consideră că partidul nu poate fi salvat altfel decât printr-un pact intern între facţiuni, pentru democraţie şi instituţii puternice, care să garanteze deplin tuturor membrilor şi filialelor drepturile statutare.

„Este nevoie urgent de o soluţie agreată care să întoarcă foaia pe curat şi să permită partidului să fie unit şi eficient. Din păcate, în ultima vreme multe sute de membri demisionează şi renunţă demotivaţi din cauza actualului stil de conducere. Nu se poate asista cu nepăsare la o asemenea hemoragie, care duce la o slăbire majoră a USR PLUS şi riscă să se transforme într-o adevărată ruptură. Actuala conducere şi preşedintele interimar (deja de aproape 3 luni) au datoria să convingă urgent membrii că va avea loc o schimbare şi că se va reveni la valorile ferme care au stat la baza partidului încă de la fondare. Membrii au nevoie de transparenţă, corectitudine şi considerabil mai mult respect, într-un mediu care încurajează implicarea, dezbaterea şi libertatea de opinie - nu capul plecat”, a completat Irineu Darău.

Acesta a mai precizat că nu pot fi găsite soluţii în partid fără recunoaşterea greşelilor care au fost făcute de-a lungul timpului în USR şi PLUS.


„Nu putem găsi soluţii fără a ne recunoaşte greşelile şi nimeni nu poate fugi de responsabilitate. USR PLUS reprezintă, mai presus de orice, o speranţă – speranţa că se poate schimba ceva în politica şi societatea românească, că putem să scăpăm de un sistem corupt şi ineficient care guvernează această ţară de peste 30 de ani, speranţa că putem construi o ţară de unde să nu mai vrea copiii noştri să plece. Iar împlinirea acestei speranţe create şi asumate încă de la început trebuie să fie mereu cea mai înaltă datorie pentru noi”, a conchis senatorul USR.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.