Comisiile juridică şi pentru constituţionalitate au amânat pentru a treia oară, luni, emiterea unui raport pe iniţiativa cetăţenească „Fără penali în funcţii publice”. Motivul a fost din nou lipsa de cvorum necesar desfăşurării şedinţei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La amânarea raportului, în şedinţa de miercurea trecută, senatorul USR George Dircă, membru în comisia juridică, a acuzat că procedurile sunt tergiversate, după ce abia la un an distanţă Camera Deputaţilor a adoptat iniţiativa, ca prim for sesizat.

Iniţiativa „Fără penali în funcţii publice” prevede introducerea unui alineat în Constituţie la articolul 37 care spune că: „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

După dezbaterile în comisiile reunite, iniţiativa urmează să fie supusă votului plenului Senatului. În cazul în care ea primeşte votul favorabil a două treimi din numărul senatorilor, Guvernul ar urma să organizeze referendumul de modificare a Constitiţiei în 30 de zile.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.