Senatul a adoptat marţi, cu majoritate de voturi, modificările la Legea de organizare şi funcţionare a Avocatului Poporului, potrivit cărora persoana care va îndeplini această funcţie va avea rang şi indemnizaţie de ministru şi pensie egală cu a judecătorilor de la Curtea Constituţională (CCR).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit noului act normativ, iniţiat anul trecut de social-democraţii Florin Iordache şi Marian Neacşu, ”funcţia de Avocat al Poporului este asimilată ca rang şi salarizare cu funcţie de ministru”.

În ceea ce priveşte pensia Avocatului Poporului, legea în noua formă prevede că acesta ”beneficiază de pensie calculată şi stabilită în aceleaşi condiţii cu cea a judecătorilor Curţii Constituţionale (…) Pensia de serviciu astfel stabilită poate fi cumulată cu indemnizaţia pentru mandatul în curs de exercitare”.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Actul normativ prevede şi faptul că pensia de serviciu a Avocatului Poporului se actualizează ori de câte ori se majorează indemnizaţia brută lunară a judecătorilor de la Curtea Constituţională, iar dacă în urma actualizării rezultă o pensie de serviciu mai mică, Avocatul Poporului îşi păstrează pensia aflată în plată.

La rândul lor, adjuncţii Avocatului Poporului sunt asimilaţi ca rang şi salarizare secretarilor de stat şi pot fi numiţi pentru un mandat de 5 ani care poate fi reînnoit o singură dată.

În ceea ce priveşte pensia, adjuncţii Avocatului Poporului beneficiază de pensie de serviciu în cuantum de 80% din indemnizaţia brută avută în ultima lună de activitate. Aceştia se pot pensiona anticipat cu 5 ani, caz în care le scade pensia cu 1%.

Totodată, în cadrul Avocatului Poporului a fost înfiinţat Domeniul privind prevenirea torturii şi a altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante în locurile de detenţie. Acest Domeniu monitorizează tratamentul aplicat persoanelor deţinute, pentru consolidarea protecţiei acestora împotriva torturii şi a tratamentelor inumane sau degradante şi exercitarea fără discriminare a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale acestora.

Referitor la tipul locurilor de detenţie supuse monitorizării Domeniului privind prevenirea torturii în locurile de detenţie, acesta include: penitenciarele, inclusiv penitenciarele-spital; centrele educative; centrele de reţinere şi arestare preventivă; spitalele de psihiatrie şi pentru măsuri de siguranţă; centrele de tranzit; centrele de cazare a străinilor luaţi în custodie publică; centrele speciale de primire şi cazare a solicitanţilor de azil aflate în subordinea inspectoratului General pentru Imigrări; centrele în care se acordă serviciile de asistenţă pentru consumatorii de droguri, în regim închis.

Se instituie efectuarea vizitelor, anunţate sau inopinate, de către reprezentanţii Avocatului Poporului împreună cu cel puţin un medic şi un reprezentant al organizaţiilor neguvernamentale.

În cadrul vizitelor, instituţiile vizate sunt obligate să pună la dispoziţia reprezentanţilor echipelor de vizitare, în condiţiile legii, înainte, în timpul sau după efectuarea vizitei, orice documente sau informaţii solicitate.

Modificările aduse legii de organizare şi funcţionare a Avocatului Poporului au fost aprobate de plenul Senatului cu 93 de voturi ”pentru”, 12 ”împotrivă” şi trei abţineri. Senatul este cameră decizională în acest caz. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.