Liderul filialei municipale Iaşi a USR, deputatul Filip Havârneanu, susţine că hotărârea privind interzicerea divulgării de către consilierii locali a unor informaţii din şedinţele comisiei tehnice de urbanism din cadrul Primăriei Iaşi este "o grosolănie politică specifică regimului Mihai Chirica".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Filip Havârneanu a scris, marţi, pe Facebook, că niciun act administrativ nu îi va constrânge pe consilierii USR Iaşi să tacă şi "să ascundă mizeria din Primărie". 

 

"La Iaşi, participarea consilierilor la şedinţele de urbanism este condiţionată de semnarea unui acord de confidenţialitate. Este grosolănie politică specifică regimului guvernat de Chirica, deranjat de faptul că nu ar mai avea, cu oamenii săi, libertatea de a mai aviza pe sub mână proiecte urbanistice. Acest contract este un instrument de presiune folosit în ciuda angajamentelor din decembrie 2020 când toţi responsabilii şi-au luat angajamentul pentru îmbunătăţirea transparenţei", afirmă deputatul USR, Filip Havârneanu. 

 

Totodată, Havârneanu susţinetransparenţa nu este negociabilă şi că în alte localităţi din ţară unde "primarii au înţeles că servesc cetăţenii" aceste şedinţe sunt transmise online. 

 

"Actul administrativ nu este brusc trecut la secret, nu este la cheremul unui edil care nu-şi poate asuma în faţa locuitorilor felul în care conduce şi pune ştampila. Consilierii USR din Comisia de Urbanism, Iulian Nicolau, Răzvan Timofciuc şi Ionuţ Anastasiei nu au semnat şi nu vor semna niciodată un asemenea document, nu sunt complicii celor care cred că Primăria este la discreţia unora. Primăria este o instituţie publică, nu o proprietate privată", mai afirmă deputatul USR, Filip Havârneanu. 

 

Potrivit liderului local USR, edilul Mihai Chirica este încolţit în ultimii ani de anchete şi încearcă să se protejeze. 

 

"În contextul scandalurilor imobiliare de la Iaşi, unde cuvântul abuz tronează, această ultimă decizie este un gest de disperare, de excludere a ieşenilor, un gest arogant, care confirmă din nou că acest primar îşi recunoaşte statutul de jupân, nu de ales în slujba oamenilor. Toţi cei care îi ţin isonul au ceva de ascuns", a mai scris liderul USR Iaşi. 

 

Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU) din cadrul Primăriei Iaşi a decis să condiţioneze prezenţa consilierilor locali ca invitaţi la dezbateri de semnarea unui acord de confidenţialitate. Practic, consilierii locali sunt obligaţi, sub sancţiunea falsului în declaraţii, de a nu divulga informaţii din cadrul dezbaterilor. 

 

În momentul în care un proiect urbanistic ajunge la Primăria Iaşi, primul pas pentru autorizare este emiterea unui aviz din partea Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism. 

 
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.