Şeful Cancelariei premierului, Mihai Jurca, a declarat vineri că Guvernul are o cheltuială fixă lunară de 80.000 de lei cu 8 ospătari, care deservesc demnitarii şi cabinetul premierului, astfel că, în medie, 300.000 de lei sunt, pe lună, doar pentru protocol. El a mai spus că exista obiceiul de a avea o masă după fiecare şedinţă de guvern şi vor reduce aceste cheltuieli, interzicând demnitarilor să mai poată organiza mese, bufet, în cadrul şedinţelor.
Şeful Cancelariei premierului a arătat că în zona de cheltuieli cu bunuri şi servicii, RAAPPS este unul dintre beneficiarii neţi a acestor contracte, având şi cheltuielile de protocol.
”Cheltuielile de protocol sunt aproximativ 3 milioane de lei pe an bugetate, dintre care 2,3 milioane de lei revin RAAPPS, sub forma generică de cheltuieli de restaurant. În care avem, de exemplu, o cheltuială fixă lunară de 80.000 de lei cu 8 spătari, care deservesc demnitarii şi cabinetul primului ministru. Şi avem, în medie, 300.000 de lei, pe lună, protocol. Sigur, vorbim de un număr mai mare. Ce înseamnă cheltuiala cu protocol pentru demnitari? Înseamnă o alocare lunară de 300 de lei pe cabinet de secretar de stat sau consiliar de stat, 500 de lei pentru şeful cancelariei, din care de obicei cheltuieşti apă, cafea, ceai pentru orice invitat, pentru orice şedinţă pe care o ai în guvern, dar, în acelaşi timp, demnitarii pot organiza bufet, mese, tot în cadrul aceloraşi şedinţe şi era uzual obiceiul de a avea o masă după fiecare şedinţă de guvern”, a subliniat el.
Mihai Jurca a anunţat că vor reduce aceste cheltuieli, interzicând demnitarilor să mai poată organiza mese, bufet, în cadrul şedinţelor.
”Sigur, e nevoie ca fiecare cabinet să aibă posibilitatea să aibă o apă, o cafea, un ceai şi, în acelaşi timp, am eliminat bufetul de după fiecare şedinţă de guvern. Este clar că suntem atenţi şi la volumul de activităţi, acţiuni pe zona de protocol, dar un alt lucru foarte important de menţionat, şi s-ar putea să fie cu un impact mai mare decât volumul, numărul de mese pe care îl organizăm, este faptul că majoritatea tarifelor pe care le avem pentru zona de protocol sunt, în principiu, cu 30% mai mari, în unele situaţii chiar şi mai mult. Vă dau un simplu exemplu. O sticlă de 0,33 lei de suc carbogazos, fără să-i dau numele, costă 8,50 lei sau 9 lei, iar în hipermarket-uri, acelaşi produs costă undeva la 4-3,50 lei de la caz la caz. Şi astfel de situaţii sunt pe fiecare tip de produs. Am cerut o situaţie să văd care e lista de preţuri pe care o avem. Voi avea o discuţie, pentru că atât contractul cu autovehicule cât şi cel de protocol vor expira în finalul lunii august. Cu siguranţă le vom renegocia”, a mai spus Jurca.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.