Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, în discursul ţinut la şedinţa solemnă a Parlamentului, că Unirea de la 1918 este "expresia efortului colectiv al unei naţiuni de a transforma în realitate visul întregirii". El a evocat eroismul soldaţilor români, viziunea familiei regale, iscusinţa oamenilor politici, implicarea decisivă a elitelor vremii, hotărârea minorităţilor naţionale, dar mai ales contribuţia românilor simpli, care au dus la îndeplinierea obiectivului Unirii. "Marele câştig al acestui an este că românii au spus că vor o Românie proeuropeană, o ţară prosperă cu sisteme publice performante, cu o justiţie independentă şi o clasă politică aflată în slujba cetăţenilor", a mai afirmat Iohannis. Parlamentul s-a reunit luni în şedinţă solemnă pentru a marca Ziua Naţională a României, preşedintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban, precum şi preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Teodor Meleşcanu şi Marcel Ciolacu, fijnd cei care rostesc discursuri. Preşedintele Senatului, Teodor Meleşcanu, afirmă că întreaga clasă politică românească trebuie să dea dovadă de "maturitate şi responsabilitate politică”, indiferent de guverne sau de politicienii aflaţi la putere, Meleşcanu arătând că se bucură atunci când constată că oamenii, cetăţenii sunt din ce în ce mai implicaţi în viaţa publică. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, consideră că România are nevoie de un proiect naţional şi că ţara noastră traversează "criza marilor proiecte". El susţine că românii au pierdut multe oportunităţi în ultimii ani, pentru că s-au certat şi au fost dezbinaţi. Premierul Ludovic Orban a afirmat, în discursul ţinut în şedinţa solemnă a Parlamentului de Ziua Naţională a României, că este datoria liderilor politici să respecte aşteptările cetăţenilor şi să lucreze pentru adoptarea deciziilor necesare, "inclusiv prin reexaminarea sistemului constituţional şi legislativ, astfel încât democraţia să fie întărită"

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Meleşcanu: Trebuie să acţionăm cu responsabilitate şi maturitate politică şi să dovedim în fiecare zi, indiferent de oamenii politici, de guverne sau de partide că numai împreună, prin crearea unui consens în societate, putem transforma şi moderniza Român
CITEȘTE ȘI Ludovic Orban: Este datoria liderilor politici să lucreze pentru adoptarea deciziilor necesare, inclusiv prin reexaminarea sistemului constituţional şi legislativ, astfel încât democraţia să fie întărită
CITEȘTE ȘI Ciolacu: Avem nevoie de un proiect naţional. România traversează o criză fără nume. Este criza marilor proiecte

- UPDATE - "Marea Unire de la 1918 a reprezentat expresia efortului colectiv al unei naţiuni de a transforma în realitate visul întregirii. Eroismul soldaţilor români, viziunea familiei regale, iscusinţa oamenilor politici, implicarea decisivă a elitelor vremii, hotărârea minorităţilor naţionale, dar mai ales contribuţia românilor simpli au condus la îndeplinierea obiectivului Unirii", a deckarat Iohannis, luni, în discursul ţinut la şedinţa solemnă a Parlamentului dedicată Zilei Naţionale.

El a amintit că artizanii Unirii au sfârşit în închisorile comuniste pentru că au refuzat să îşi renege credinţa în România suverană.
 
"Trecutul nostru este unul al contrastelor, avem pe de o parte momente remarcabile, figuri emblematice care au transformat România şi avem o moştenire grea şi durereoasă reprezentată de anii grei ai dictaturii", a remarcat şeful statului.
 
El a afirmat că "atrocităţile şi abuzurile petercute în timpul regimului comunist să reprezinte o lecţie deosebit de importantă pe care să ne-o asumăm onest".

Potrivit lui Iohannis, cei 30 de ani au fost o tranziţie anevoiasă. România e stat membru UE şi NATO şi parteneriat strategic al SUA, iar fundaţia construită în aceşti ultimi ani este solidă.

"Marele câştig al acestui an este că românii au spus că vor o Românie proeuropeană, o ţară prosperă cu sisteme publice performante, cu o justiţie independentă şi o clasă politică aflată în slujba cetăţenilor", a afirmat Iohannis.

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

"Am dovedit că românii sunt europeni autentici şi îşi asumă aceleaşi valori şi repere ca ceilalţi cetăţeni din bătrânul continent", a mai spus Iohannis.

El a continuat transmiţând un gând bun şi românilor pe care viaţa şi istoria i-au risipit în cele patru zări. "Ei sunt parte integrată a naţiunii. Diaspora rămâne nu doar cu gândul, ci şi cu fapta ancorată în viaţa societăţii româneşti", a spus şeful statului.
 
Klaus Iohannis a afirmat că avem nevoie de unitate, toleranţă şi solidaritate, doar aşa putem construi ţara pe care ne-o dorim.

"România să devină ţara în care cei plecaţi să îşi dorească să îşi revină", a subliniat el, arătând că este încrezător în "capacitatea noastră ca naţiune de a face lucruri să funcţioneze".

"Noi suntem artizanii României viitoare. Împreună să facem România normală, ţara puternică pe care au visat-o înaintaşii", a mai spus el.

Şedinţa solemnă a Senatului şi Camerei Deputaţilor consacrată celebrării Zilei Naţionale a României a început cu intonarea Imnului de stat.

La şedinţa solemnă sunt prezenţi Custodele Coroanei, Principesa Margareta, fostul preşedinte Emil Constantinescu, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române şi reprezentanţi ai Bisericilor Romano-Catolice şi Greco-Catolice, precum şi ai mai multor instituţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.