Prima şedinţă a Senatului în legislatura 2016 - 2020 a început, marţi la prânz, cu o întârziere de zece minute şi cu zece senatori absenţi. Şedinţa a început cu intonarea imnului de stat al României.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şedinţa este condusă de decanul de vârstă al Senatului, neurochirurgul Leon Dănăilă, ales pe listele PNL Bucureşti. El este asistat de către cei mai tineri patru senatori, în calitate de secretari: Cătălin George Stângă (34 ani, PNL), George Edward Dircă (36 ani, USR), Alexandru Marius Dunca (36 ani, PSD) şi Bogdan Constantin Matei (36 ani, PSD).

În prima şedinţă a Senatului va fi stabilită Comisia de validare a mandatelor noilor aleşi, compusă din 15 senatori şi care va respecta configuraţia politică rezultată din alegeri.

După ce comisia va valida mandatele senatorilor, va elabora un raport în care nominalizează senatorii pentru care se propune validarea sau invalidarea mandatelor. După ce raportul va fi aprobat, prin vot, de către comisie, el va fi supus votului plenului Senatului, miercuri la ora 9.00.

Senatul este legal constituit după validarea mandatelor a trei pătrimi din numărul total de senatori.

După ce noii senatori vor depune jurământul, cel mai probabil miercuri, va fi aleasă conducerea camerei, preşedintele Senatului şi Biroul Permanent, şi se vor constitui comisiile parlamentare. Biroul Permanent este compus din câte patru vicepreşedinţi, patru secretari şi patru chestori şi se formează în urma negocierilor dintre liderii grupurilor parlamentare, respectându-se configuraţia politică a Senatului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.