Guvernul a adoptat miercuri OUG privind Codul Fiscal, într-o şedinţă care s-a desfăşurat în timp ce, în Piaţa Victoriei, câteva sute de persoane protestau faţă de măsurile care vor fi introduse astfel, în principal faţă de transferul plăţii contribuţiilor de la angajator la angajat. Premierul Mihai Tudose a spus, la începutul şedinţei din Guvern, că este ”o inflamare excesivă” a opiniei publice, el susţinând că măsurile privind externalizarea profitului ”au inflamat nişte multinaţionale”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Printre măsurile adoptate se numără reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% pentru veniturile din salarii, pentru unele pensii, pentru chirii, dobânzi, activităţi agricole, introducerea unei "contribuţii asigurătorii pentru muncă” de 2,25% pentru angajatori, majorarea nivelului salariului lunar brut în funcţie de care se acordă deducerea personală, reducerea cotei totale a contribuţiilor sociale obligatorii de la 39,25% la 37,25%, reducerea numărului contribuţiilor sociale de la 6 la 3. De asemenea, salariul minim brut pe ţară va creşte de la 1.450 de lei la 1.900 de lei începând cu 1 ianuarie 2018.

Totodată, Guvernul a majorat numărul microîntreprinderilor care vor plăti impozit de 1% pe veniturile realizate, prin creşterea plafonului de încadrare ca microîntreprindere de la 500.000 de euro la 1 milion de euro. În prezent, IMM-urile care realizează cifra de afaceri între 500.000 de euro şi 1 milion de euro plătesc impozit de 16% pe profit.

Premierul Mihai Tudose a spus, miercuri, la începutul şedinţei din Guvern, că este ”o inflamare excesivă” a opiniei publice, el susţinând că măsurile privind externalizarea profitului ”au inflamat nişte multinaţionale”.

”Pe ordinea de zi sunt măsurile de modificare a Codului Fiscal şi, ca să nu fiu secretos, vă spun care este părerea mea şi a unora dintre colegii mei despre inflamarea excesivă a opiniei publice. Este vorba despre trecerea contribuţiilor. Acolo şi sindicate şi patronate , care până mai deunăzi erau foarte în regulă cu trecerea contribuţiilor, s-au inflamat, după ce Guvernul doreşte să introducă măsuri foarte ferme în ceea ce priveşte externalizarea profitului, nefăcând practic altceva decât să transpună în legislaţia noastră o directivă europeană, precum şi alte măsuri pe care noi considerăm că e bine să le luăm, ca să nu mai fie deductibil tot profitul. Adică să avem şi noi nişte bani din care să facem educaţie, sănătate şi infrastructură. În acest sens, s-au inflamat nişte multinaţionale, dar din fericire înţeleg că au înţeles că nu e cazul, că finalul va fi acelaşi”, a afirmat Mihai Tudose.

La rândul său, ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a susţinut că OUG de modificare a Codului fiscal conţine măsuri prevăzute în programul de guvernare şi ”aduce importante beneficii pentru cetăţeni, cât şi pentru firmele care acţionează astăzi în România”.

Mişa a enumerat măsurile fiscale pe care le va aproba Guvernul.

El a susţinut că măsurile vor avea ca efect ”creşterea venitului net al angajatului fără angajatorul să plătească mai mulţi bani la bugetul de stat” şi o pensie mai mare în viitor.

Ionuţ Mişa a spus că o altă ”măsură benefică”, deşi în media nu este toată lumea de acord.

”Măsura se referă la transpunerea directivei 1164 de stabilire a normelor împotriva practicilor de evitare a obligaţiilor fiscale care au incidenţă directă asupra funcţionării pieţei interne. Bineînţeles că măsura este contestată, pentru că ea doreşte să limiteze deductibilitatea dobânzilor realizate între firmele multinaţionale din România şi companiile-mamă din afara ţării, pentru că această măsură doreşte să împiedice transferul profiturilor din România către alte ţări, pentru că această măsură doreşte să crească profitul în România şi implicit impozitul pe profit achitat de aceste companii în România. Deci, este evident o măsură extrem de benefică mediului economic românesc, bugetului de stat şi, implicit, cetăţenilor care vor beneficia prin creşterea sumelor alocate şi încasate la bugetul de stat de mai multe spitale, mai multe autostrăzi, mult mai multe beneficii în favoarea lor. E o măsură care, după cum am observat, în media este neglijată, dar în opinia mea personală este de fapt esenţa acestei ordonanţe şi reprezintă elementul care doreşte să atragă atenţia românilor, care, eu sunt convins, sunt destul de inteligenţi să facă diferenţa, să nu meargă după fentă - dacă îmi permiteţi o mică exprimare - în a urmări transferul contribuţiilor şi să înţeleagă că contestarea acestei ordonanţe este mai mult legată de transferul acestor profituri în afara ţării şi de dorinţa de a împiedica posibilitatea statului român să impoziteze aceste companii”, a afirmat ministrul Finanţelor.

După ce a vorbit Mişa, premierul a intervenit.

”Am apreciat, cu ghilimelele de rigoare, un protest al unor români susţinuţi de conducere care doreau autostrăzi, compania externalizânr profitul. Superb! Nu mai merge”, a afirmat Tudose, referindu-se la protestul celor 10.000 de angajaţi de la Dacia Mioveni.

Ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, a anunţat că Hotărârea de Guvern referitoare la creşterea salariului minim brut nu va fi adoptată în şedinţa de astăzi, pentru că este în dezbatere publică şi încă nu a fost dat avizul Consiliului Economic şi Social.

După ce au vorbit ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, şi ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, pentru a prezenta măsurile pe care le va adopta Guvernul, premierul Mihai Tudose a spus că tocmai a aflat că sunt nişte sucursale de bănci care le-au dat liber angajaţilor pentru a merge la protest.

”Felicitări domnul ministru Mişa pentru alocuţiunea de la început. Tocmai am aflat acum că nişte sucursale ale unor bănci au dat liber angajaţilor pentru a putea participa la mitingul din faţă. Deci, sunteţi pe drumul cel bun. Dacă băncile sunt nervoase, pe chestia asta eu vă felicit. Poate plătesc şi impozite”, a adăugat premierul.

La solicitarea premierului, Ionuţ Mişa a anunţat că la ora 16.00 organizează o conferinţă de presă la Ministerul Finanţelor.

”Şi vă rog să le daţi informaţii şi despre cei care nu au plătit până acum niciun leu impozit”, i-a spus premierul lui Mişa.

În Piaţa Victoriei au protestat, în timpul şedinţei de Guvern, câteva sute de persoane, iar jandarmii au montat garduri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.