Şedinţa comună a Parlamentului pentru încuviinţarea stării de urgenţă este programată joi, iar votul va avea loc online.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şedinţa comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru încuviinţarea stării de urgenţă este programată joi, de la ora 12.00. 

Parlamentarii vor vota prin sistemul de vot electronic la distanţă, numele de utilizator şi parola fiind securizate şi comunicate individual fiecărui parlamentar prin SMS.

Fiecare parlamentar îşi va putea exprima opţiunea de vot prin acţionarea unuia dintre butoanele: ”DA”, ”NU”, ”AB” (abţinere) şi ”NU VOTEZ”. În cazul în care parlamentarul nu va apăsa niciunul dintre butoanele enumerate anterior, el va fi considerat absent de la votul respectiv.

Sistemul de vot a fost folosit şi în 19 martie, când Parlamentul a încuviinţat, în unanimitate, primul decret emis de preşedintele Klaus Iohannis privind instituirea stării de urgenţă. 

În ultimele zile, mai mulţi lideri politici au anunţat că nu vor vota prelungirea stării de urgenţă. 

De exemplu, preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, spune că prelungirea stării de urgenţă "fără o minimă garanţie" că vor fi luate măsurile corecte şi necesare pentru prevenirea unui dezastru economic "ar fi o inconştienţă totală".

Liderul Pro România, Victor Ponta, a anunţat că Biroul Executiv al formaţiunii a decis să propună parlamentarilor să voteze pentru prelungirea stării de urgenţă, cu unele condiţii. Între acestea se numără prelungirea stări de urgenţă doar până la 1 mai şi repornirea activităţilor productive şi de servicii după această dată. În plus, Pro România are solicitări de natură socială şi economică.

La rândul său, preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, declară că nu va vota prelungirea stării de urgenţă, acuzând că la adăpostul acestei măsuri „creşte lipsa de transparenţă” şi este deschis „drum liber abuzurilor”.

Preşedintele Klaus Iohannis  a anunţat, marţi, prelungirea stării de urgenţă cu încă 30 de zile, precizând că pericolul nu a trecut, iar o relaxare a restricţiilor, cum cer ”cu inconştienţă” unii politicieni, ar duce la o creştere vertiginoasă a cazurilor.

Starea de urgenţă se instituie de Preşedintele României prin decret, contrasemnat de primul-ministru şi publicat de îndată în Monitorul Oficial al României.
 
În termen de cel mult 5 zile de la instituirea stării de urgenţă, Preşedintele României solicită Parlamentului încuviinţarea măsurii adoptate.
 
În situaţia în care Parlamentul nu încuviinţează starea instituită, Preşedintele României revocă de îndată decretul, măsurile dispuse încetându-şi aplicabilitatea.
 
În funcţie de evoluţia situaţiilor de pericol, Preşedintele României, cu încuviinţarea Parlamentului, poate prelungi durata stării instituite şi poate extinde sau restrânge aria de aplicare a acesteia

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.