Secretarul general adjunct al PES Marije Laffeber, spune că socialiştii europeni sunt îngrijoraţi de schimbarea legii electorale privind alegerile locale din România cu doar câteva luni înaintea scrutinului şi fără o dezbatere „transparentă”, susţinând că modificarea legislativă „pune presiune presiune pe standardele democratice, valorile şi principiile democraţiei”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Un lucru despre care aş dori să vorbesc este un subiect care ne îngrijorează. Ca partid politic european. apărăm cu fermitate valorile şi standardele democratice şi, dacă se încearcă limitarea acestora, reacţionăm. Am fost informaţi că este o scrisoare din partea PSD care ne spune despre evoluţiile din România, propunerea Guvernului de a schimba legea electorală pentru alegerile locale. Acest lucru sună îngrijorător, pentru că ştim că alegerile vor fi în mai, ceea ce e un termen relativ scurt, şi dacă vrei să schimbi legea înainte, fără a avea o dezbatere aprofundată, transparentă şi o consultare în Parlament – şi în opinia mea Parlamentul este în continuare organismul care reprezintă poporul – atunci există o problemă. Acest lucru pune presiune pe standardele democratice, valorile şi principiile democratice, transparenţă şi responsabilitate. Şi ar fi contraproductiv şi pentru sprijinul pe care oamenii îl acordă politicii şi politicienilor” a afirmat Marije Laffeber în discursul susţinut sâmbătă după amiază, în cadrul Forumului Naţional PES activists România - „Un nou contract social european“ 
Vicepreşedinta PES a precizat că este bine că şi Comisia de la Veneţia este implicată în acest subiect, şi că este important faptul că situaţia este investigată şi de Consiliul Europei iar eurodeputaţii socialişti au reacţionat. 
„În ceea ce ne priveşte, împărtăşim îngrijorarea şi dacă este ceva ce putem face să sprijinim funcţionarea corectă a democraţiei şi să ne ajutăm prietenii, atunci puteţi conta totdeauna pe noi. Aşa că sper cu adevărat că acest lucru va fi oprit şi că vom avea o situaţie transparentă clară şi doresc PSD multă energie pozitivă, putere în pregătirea Congresului. (...) Puteţi conta pe prietenia noastră, suntem împreună parte din aceeaşi familie, chiar dacă uneori gândim diferit, în cele din urmă totdeauna încercăm să fim împreună şi să ne sprijinim reciproc” a mai spus Marije Laffeber.
Sâmbătă, la Bucureşti, se desfăşoară Forumul Naţional PES activists România „Un nou contract social european“, organizat de social democraţii români.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a adresat liderilor europeni o scrisoare în care afirmă că ”forţele politice care guvernează în prezent România doresc să impună modificări structurale, de amploare, asupra sistemul electoral”. ”Partidele care guvernează în România abuzează astfel de mandatul limitat dat de Parlament şi întreprind demersuri care riscă să afecteze încrederea în democraţia românească şi statul de drept”, arată Ciolacu în scrisoare.

”Vă scriu într-un context dificil pentru sistemul democratic din România. Cu doar câteva luni înainte de alegerile locale prevăzute în luna mai anul curent, forţele politice care guvernează în prezent România doresc să impună modificări structurale, de amploare, asupra sistemul electoral. Mai exact, partidele aflate la putere intenţionează trecerea de la un singur tur pentru alegerea primarilor şi preşedinţilor de Consilii Judeţene, la două tururi”, este începutul scrisorii pe care PSD o trimite tuturor instituţiior europene, inclusiv Comisiei de la Veneţia.

Potrivit lui Ciolacu, ”cei care susţin această modificare intempestivă sunt aceiaşi decidenţi care au stabilit, în 2011, sistemul electoral actual (aplicat pentru prima oară în 2012), ceea ce demonstrează inconsecvenţa lor şi motivaţia cu totul conjuncturală care stă în spatele intenţiei de amendare a legislaţiei electorale”.

Premierul Ludovic Orban a anunţat joi decizia Guvernului de a-şi angaja răspunderea în Parlament pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin,

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.