Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a primit din partea secretarului de stat al Statelor Unite ale Americii, Antony Blinken, o scrisoare de mulţumire pentru organizarea cu succes de către România şi pentru rezultatele celei de-a opta Reuniuni a Dialogului Strategic între România şi Statele Unite ale Americii, la Bucureşti, în continuarea convorbirii telefonice dintre cei doi înalţi oficiali în pregătirea acestui eveniment, în data de 6 martie 2023, anunţă ministerul joi. Oficialul american a subliniat importanţa pe care SUA o acordă eforturilor comune de consolidare a securităţii regiunii Mării Negre.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit MAE, în scrisoare, ”şeful diplomaţiei americane exprimă aprecierea pentru discuţiile de substanţă dintre cei doi înalţi oficiali cu prilejul convorbirii telefonice din 6 martie, subliniind eforturile comune pentru sprijinirea Ucrainei, în contextul complex de securitate generat de agresiunea Rusiei, respectiv necesitatea consolidării rezilienţei partenerilor vulnerabili din regiune, precum Republica Moldova şi în acelaşi timp, subliniază importanţa pe care SUA o acordă eforturilor comune de consolidare a securităţii regiunii Mării Negre”.

De asemenea, secretarul de stat Blinken subliniază aprecierea pentru găzduirea unei reuniuni substanţiale a Dialogului Strategic, pentru rezultatele acesteia, precum şi pentru amplitudinea şi profunzimea relaţiei bilaterale româno-americane, evidenţiind premisele excelente pentru consolidarea Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA, rezultate în urma celei de-a opta Reuniuni a Dialogului Strategic din 14 martie 2023, în domenii de interes major, precum securitate, economie, energie, justiţie şi afaceri interne, precum şi la nivel de contacte interumane (”people-to-people”), spune MAE.

Ministerul arată că scrisoarea abordează foarte buna cooperare în domeniul apărării, la nivel bilateral şi în cadrul NATO, precum şi contribuţia României la consolidarea apărării colective. Scrisoarea se încheie prin exprimarea aprecierii pentru angajamentul României pentru întărirea Parteneriatului Strategic România-SUA, precum şi pentru îndeplinirea obiectivelor comune, se mai arată în comunicat.

Organizarea celei de-a opta Reuniuni a Dialogului Strategic între România şi Statele Unite ale Americii a fost convenită în dialogul avut la Bucureşti între cei doi şefi ai diplomaţiilor cu prilejul găzduirii de către România a reuniunii miniştrilor de externe din statele membre NATO, în data de 29 noiembrie 2022. Delegaţia României la cea de-a opta sesiune a Dialogului Strategic România-SUA din 14 martie 2023 a fost condusă de Iulian Fota, secretar de stat pentru afaceri strategice, iar de partea americană de Dereck Hogan, adjunctul principal al asistentului secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice.

De asemenea, au mai participat reprezentanţi de rang înalt şi experţi din instituţiile româneşti cu atribuţii în domeniu, din Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Energiei, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Economiei, Ministerul Educaţiei şi Ministerul Cercetării, Inovaţiei şi Digitalizării, precum şi oficiali americani de rang înalt din partea Departamentului de Stat, Departamentului Apărării şi Departamentului Comerţului.

La finalul celei de-a opta Reuniuni a Dialogului Strategic între România şi Statele Unite ale Americii cele două delegaţii au adoptat o Declaraţie Comună.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.