Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunţă că a prezentat în CSAT proiectul de lege care transformă hidroenergia românească în obiectiv de securitate naţională, precizând că este primul pas real spre accelerarea marilor noastre investiţii şi spargerea barierelor birocraţiei inutile. Potrivit ministrului, după ce CSAT şi-a exprimat acordul de principiu, urmează procedura de avizare interministerială, adoptarea în Guvern şi parcurgerea circuitului legislativ în Parlament, în procedură de urgenţă

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Finalizarea Hidrocentralelor începute: Temă de securitate naţională. Am spus-o din prima zi ca ministru al energiei şi nu am dat înapoi: România nu îşi poate permite să ţină pe loc investiţii de miliarde de euro în producţia de energie, aici, la noi acasă. M-am luptat pentru aceste proiecte în minister, în Guvern şi în Parlament. Astăzi, această luptă primeşte un sprijin extrem de important: prin iniţiativa Preşedintelui interimar al României, Ilie Bolojan, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a decis că finalizarea hidrocentralelor începute şi blocate devine o prioritate de siguranţă naţională”, spune Burduja într-o postare pe Facebook.

Ministrul Energiei anunţă că a prezentat în CSAT proiectul de lege care transformă hidroenergia românească în obiectiv de securitate naţională. ”Este primul pas real spre accelerarea marilor noastre investiţii şi spargerea barierelor birocraţiei inutile. CSAT şi-a exprimat acordul de principiu. Urmează procedura de avizare interministerială, adoptarea în Guvern şi parcurgerea circuitului legislativ în Parlament, în procedură de urgenţă”, arată ministrul Burduja.

Evenimente

26 mai - Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie - Perspectivele macroeconomice și fiscale ale României

Sebastian Burduja menţionează că este o noutate absolută.

”Pentru prima dată, România propune un cadru legislativ prin care proiectele hidroenergetice cu grad ridicat de execuţie vor putea fi declarate oficial proiecte de securitate naţională — exact cum sunt tratate în alte state democratice şi puternice. Totul în baza hotărârilor de guvern, cu aviz CSAT”, explică el.

Ministrul Energiei mai arat că de 35 de ani ne învârtim în cerc: peste 200 de avize şi autorizaţii pentru a face o hidrocentrală, 10 hidrocentrale aproape finalizate (760 MW putere instalată) sunt blocate de decenii, proceduri stufoase care durează mai mult decât construcţia propriu-zisă, contestaţii fără interes legitim.

”Este timpul să spunem STOP. Securitatea naţională este prerogativa statelor membre, aşa cum prevede chiar Tratatul UE, art. 4 alin. (2). Este dreptul şi datoria noastră să ne asigurăm energia, siguranţa, viitorul. De aceea, proiectul prezentat astăzi în faţa CSAT asigură finalizarea proiectelor hidroenergetice începute înainte de 1989 în maxim 3 ani de la începere; permite derogări punctuale de la legislaţia de mediu, achiziţii şi fond forestier; instituie un regim accelerat de autorizare, expropriere şi construire; transformă marile baraje în zone protejate de drone sau alte ameninţări; face posibilă finalizarea urgentă a amenajărilor Răstoliţa, Jiu, Olt, Cerna, Paşcani şi altele”, completează Burduja.

Potrivit acestuia, ”birocraţia nu poate avea întâietate în faţa dreptului românului la energie sigură, ieftină şi produsă în România”.

”Fiecare zi de întârziere înseamnă facturi care nu scad, bani pierduţi, locuri de muncă necreate şi o vulnerabilitate în plus în ceea ce priveşte securitatea energetică. Eu nu pot accepta asta. România are potenţial – şi trebuie să şi-l folosească. Acesta este sensul patriotismului energetic: să punem ţara, oamenii şi resursele noastre pe primul loc, nu hârtiile. România merită acest viitor. Şi îl vom construi — baraj cu baraj, MW cu MW, zi cu zi. Mulţumesc membrilor CSAT, în special Preşedintelui şi Prim-ministrului României, pentru deschiderea către o nouă paradigmă: infrastructura energetică nu e doar o sursă de bunăstare, ci un pilon esenţial pentru securitatea naţională”, subliniază Burduja.

 

Preşedintele interimar Ilie Bolojan a declarat, miercuri, că CSAT a dat un acord de principiu pentru ca finalizarea lucrărilor la hidrocentralele din România să fie proiect de siguranţă naţională, în condiţiile în care puterea instalată a acestor hidrocentrale ar însemna creşterea cu 10% a întregii puteri instalate în hidrocentralele din România, iar acest lucru înseamnă pentru economia României un plus de energie de câteva procente, o energie ieftină, curată şi o energie constantă şi sigură.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.