Liderul PNL Bucureşti, Sebastian Burduja, afirmă vineri că bugetul Capitalei este în continuare complet blocat şi mii de angajaţi ai Primăriei Generale nu-şi vor încasa salariile, iar situaţia se va răsfrânge şi asupra termoficării şi transportului public din Bucureşti. Burduja a făcut un apel public către primăria generală să construiască un buget corect, realist, fără pomeni electorale şi evenimente de campanie, arătând că PNL Bucureşti este gata la orice oră din zi şi din noapte să susţină un asemenea proiect, pentru că vieţile bucureştenilor nu trebuie afectate de orgolii politice fără sens.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Bucureştenii pot rămâne fără transport public, căldură şi apă caldă, atât cât (nu) aveau, oricum. Bugetul Capitalei este în continuare complet blocat. Mii de angajaţi ai Primăriei Generale nu-şi vor încasa salariile, iar situaţia se va răsfrânge şi asupra termoficării şi transportului public din Bucureşti”, scrie Sebastian Burduja pe Facebook.

El arată că a semnalat în repetate rânduri această situaţie gravă.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

”Bugetul a fost propus de primar cu întârziere şi fără transparenţă, pentru a ascunde de fapt nepriceperea. A mizat pe „şantajarea” consilierilor generali, invocând riscul blocării oraşului. Altfel nu se explică întârzierea cu o lună a punerii în dezbatere publică a bugetului pentru 2024. Acum primarul general refuză bugetarea banilor necesari pentru termoficare şi transport public, minim 1 miliard de lei, aşa cum a solicitat PNL Bucureşti. Spune că sumele se vor completa pe parcursul anului, dar nu există nicio garanţie în acest sens în afară de obişnuitul „aşa s-a mai făcut”, spune Burduja.

Liderul PNL Bucureşti mai precizează că ”bucureştenii au nevoie de transport public, căldură şi apă caldă, iar aceste lucruri nu sunt negociabile”.

”Banii există. Spre exemplu, primarul general a crescut în proiectul pentru 2024 cheltuielile cu bunuri şi servicii cu peste 863 milioane lei faţă de execuţia din 2023. Mai mult, în bugetul pe 2024 fondurile europene bugetate sunt de doar 15,38%, în comparaţie cu Oradea (31%), Constanţa (46%), Sectorul 6 (37%) şi Cluj-Napoca (57%), toate administraţii liberale, care au ca priorităţi dezvoltarea şi investiţiile. O creştere de peste 80% a cheltuielilor prognozate pentru anul 2024, comparativ cu execuţia anului 2023, poate fi observată în cazul asistenţei sociale, pentru care bugetul propus este de 566,74 milioane lei”, a subliniat liberalul.

Burduja anunţă că ieri a avut loc o întâlnire între echipa consilierilor generali PNL şi primarul general.

”Am fost mereu şi rămânem deschişi la dialog. Facem un apel public către primăria generală să construiască un buget corect, realist, fără pomeni electorale şi evenimente de campanie. PNL Bucureşti este gata la orice oră din zi şi din noapte să susţină un asemenea proiect. Vieţile bucureştenilor nu trebuie afectate de orgolii politice fără sens. Aşa cum am verificat deja cu experţii ministerului de finanţe, de îndată ce bugetul va fi aprobat, banii vor intra în contul Primăriei Generale. Avem un singur aliat: bucureşteanul. Ca de fiecare dată, vă voi ţine la curent cu toate demersurile noastre. Înainte, împreună”, transmite Sebastian Burduja.

Miercuri, CGMB a respins pentru a doua oară proiectul bugetului pe 2024. Primarul Capitalei Nicuşor Dan a declarat, după ce Consiliul General al Municipiului Bucureşti a respins proiectul de buget, că este deschis la dialog cu orice grup politicc din CGMB, însă i-a invitat pe consilierii generali să separea dezbaterea politică, absolut legitimă în campanie electorală, de această chestiune atât de importantă pentru bucureşteni. El a explicat şi cum s-a ajuns la această situaţie şi a precizat că a făcut o propunere de buget dar i se reproşează că „subvenţiile pentru termie şi transportul public sunt în buget de 2 miliarde şi, în realitate, vor fi la sfârşitul anului de 3 miliarde”.

Edilul general a mai spus că aşa a fost şi în 2021 şi 2022, subvenţiile de la început de an erau 2 miliarde, iar la final de an erau de 3 miliarde şi acest lucru s-a întâmplat pentru că „veniturile pe care noi trebuie să le punem în buget sunt subevaluate la începutul anului şi în special la începutul anului 2024”. Dan a adăugat că există fonduri europene care au trecut din 2023 în 2024, însă pentru a nu fi întrerupte şi banii de acolo duşi către plata subvenţie pentru termoficare şi transportul public.

”Este logic ca aceşti bani să nu îi blocăm în capitolul subvenţii. Dimpotrivă să îi ducem în investiţii, în parcuri, în spitale, în străzi, consolidare de clădiri cu risc seismic, urmând ca banii care vin ulterior să îi ducem ca să completăm acea subvenţie”, a mai subliniat primarul general.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.